Sanjin Sefić osuđen na 14 i po godina zatvora

Preporučujemo

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu osudilo je Sanjina Sefića na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

Ostali koji su se teretili za pomaganje izvršiocu nakon počinjenja krivičnog djela su oslobođeni.

Sefića se teretilo da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Ali, Sud Kantona Sarajevo prihvatio je stav vještaka Milana Vujanića da je Sefić vozio brzinom od 65 kilometara na sat prilikom udara u djevojke koje su se nalazile, kako navodi sud, mimo pješačkog prelaza. Ipak, sud je uzeo u obzir i nalaz vještaka Ševala Kovačevića prema kojem je Sefić prošao kroz crveno svjetlo, a da je bilo zeleno svjetlo na pješakom prelazu.

Kako je kazao predsjedavajući sudskog vijeća Igor Todorović, vodili su se nalazom vještaka Vujanića prema kojem dijelovi automobila koji su pronađeni na cesti ne mogu biti dokaz prema kojem se određuje mjesto udara jer se mogu pomjeriti, za razliku od ljuspica koje padnu na mjestu udara ukoliko pada kiša.

Također, prema mišljenju sudskog vijeća, odbačaj tijela Selme Agić bio je na oko 30 metara, a Edite Malkoč na 23 metra, a ne kako se navodilo u optužnici. One su se, prema presudi, nalazile 8,6 metara od pješačkog prelaza.

Sud je uzeo u obzir i dio Vujanićevog nalaza u kojem se navodi da se na osnovu oštećenja na vozilu ne može utvrditi brzina jer su novija vozila pravljena tako da veća šteta bude na njima, a što manje povrede na pješaku.

Sefiću je izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom na pet godina nakon pravnosnažnosti presude, bez uračunavanja dosadašnjeg vremena provedenog u pritvoru. Oslobođen je plaćanja troškova suđenja i oni idu na teret budžeta.

Podsjećamo, optužnica je teretila Saru Sefić, Dinu Alića i Amara Salihovića da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Sauda Nišića teretilo da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela. Oni su proglašeni krivim, ali su oslobođeni i imaju pravo na obeštećenje za vrijeme provedeno u pritvoru.

Sara Sefić je oslobođena jer je Sanjinova sestra, a prema zakonu ona ne može biti osuđena za pomoć svom bratu. Za ostale optužene Sud je kazao kako Tužilaštvo KS nije van razumne sumnje dokazalo da su oni počinili ova krivična djela.

Sudu je bilo i nejasno zbog čega je Tužilaštvo KS u krivičnom djelu neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi uzelo olakšavajuću tačku kada je i Edita Malkoč zadobila teške tjelesne povrede od kojih je naknadno preminula na KCUS-u. Prema zakonu sud ne može promijeniti kvalifikaciju krivičnog djela ukoliko ne ide u korist optuženog.

Porodice oštećenih su upućene na parnični postupak za svoj zahtjev za obeštećenje.

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine izručen bh. pravosuđu.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img