Salko Užičanin izumio solarni grijač da smanji zagađenje vazduha

Preporučujemo

Dugogodišnji problem zagađenja zraka u BiH ponukao je mladog inovatora iz Tuzle Salka Užičanina da osmisli sistem grijanja iz obnovljivih izvora energije, odnosno solarni grijač zraka, a sada mu je želja da ga koristi što više korisnika.

Dvadesetjednogodišnji Salko, inovator, poduzetnik, osnivač i suvlasnik društevno odgovoronog privrednog društva “Solheat”, na ideju za ovaj izum je došao 2016. godine. Tek tri godine kasnije uređaj Solheat je završen i certificiran.

Naredni koraci su omogućavanje pristupačnosti izuma što većem broju građana, ali i plasiranje proizvoda van granica BiH.

Solarni grijač zraka koristi Sunčevu svjetlosnu energiju, pretvara je u toplotnu, prenosi na zrak koji dolazi iz prostorije i koji apsorbuje toplotu te se vraća nazad u prostoriju.

“Također, Solheat vrši filtraciju, ventilaciju, dehumidifikaciju zraka kroz cijeli sistem zagrijavanja. Uređaj je moguće postaviti kako na zid, tako i na krov, čime smo riješili i problem postavljanja na stambene zgrade, solitere itd. Veoma bitno je navesti da je uređaj autonoman te je kao takav 100% ekološki prihvatljiv, ne koristi niti jedan dodatni izvor osim Sunčeve energije, samim tim ne zahtijeva nikakva dodatna novčana izdvajanja”, ispričao je za “Nezavisne” Salko Užičanin te dodao da je uređaj primjenjiv širom svijeta.

Uređaj funkcioniše kao klima-uređaj i nema mogućnost rada noću zbog nedostatka Sunčeve svjetlosti.

Da bi zaživio ovaj način grijanja, potrebni su volja nadležnih, ali i subvnecije za građane.

“Što se tiče našeg grada, uz TE Tuzla, kao najveći polutanti prepoznati su automobili i individualna ložišta, od kojih se većina nalazi van gradskog jezgra. Bilo bi dobro striktno ciljati Solheatom na individualna ložišta te tako u značajnoj mjeri smanjiti emisiju štetnih gasova i materija, samim tim u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje”, kaže ovaj mladi inovator.

Ističe da u narednom periodu planira stupiti u kontakt s gradskim i kantonalnim vlastima da zajedno učestvuju u izradi strategije smanjenja zagađenja zraka i prelaska na obnovljive izvore energije, što je BiH dužna uraditi po zahtjevima EU.

Užičanin kaže da su mu najveća podrška bili mentori i roditelji, a kasnije Fondacija “Mozaik”.

“Možemo se pohvaliti i da smo zajedno s Fondacijom ‘Mozaik’ u partnerskom odnosu i osnovali društveno odgovorno privredno društvo, koje 51% svoje dobiti vraća nazad u zajednicu. Jednostavno, svaki izum, svaka inovacija gubi svoj smisao ukoliko je ne ponudite ljudima, ukoliko je ne pustite na tržište. Mi smo osnivanjem društveno odgovornog društva pokazali zapravo da su nam benificije korištenja ovog uređaja po pojedinca i okolinu bitnije od same zarade i profita”, ističe ovaj mladi inovator.

Solheat je osvojio brojne nagrade, kako na sajmovima inovacija, tako i na takmičenjima poslovnih ideja.

“Tako smo, na primjer, na regionalnom takmičenju inovatora u Slavonskom Brodu osvojili prvu nagradu, također prvu nagradu i podršku od 10.000 USD dobili smo i na takmičenju ‘Balkan Green Ideas’ u Tirani 2019. godine”, naveo je Užičanin, inače student Medicinskog fakulteta i dobitnik brojnih priznanja za inovatorski rad.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img