Salkić: Zahtjev roditelja djece iz MZ Luka je opravdan

Preporučujemo

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić u pratnji predsjednika Skupštine Općine Srebrenica Nediba Smajića i odbornika u Skupštini Sulje Čakanovića, a na poziv roditelja posjetio je mjesnu zajednicu Luka u općini Srebrenica. 

Posjeta je upriličena kako bi se razgovaralo o problemima u obrazovnom procesu koje imaju djeca i njihovi roditelji iz te mjesne zajednice. Iako postoji izgrađena škola u tom mjestu ona trenutno nije u funkciji, tako da su roditelji prisiljeni voziti djecu svaki dan 50 kilometara do područne škole u Podravanju, što naročito predstavlja problem zimi zbog velikih snjegova i neprohodnosti puteva. Salkić je istaknuo da škole treba približavati djeci, a ne udaljavati djecu od škole, te da je zahtjev roditelja logičan, racionalan i opravdan. 

– Svakodnevno dobijam pozive roditelja Bošnjaka u ovom entitetu koji se susreću sa različitim problemima u obrazovnom procesu u RS-u. Škole treba približavati djeci, a ne udaljavati djecu od škole – podvukao je Salkić. 

Kako je kazao, zime na tom području su duge i surove te je veliki rizik po sigurnost djece koja moraju putovati svaki dan 50 kilometara do škole. 

– Zahtjev roditelja da djeca pohađaju školu u svom mjestu je logičan, racionalan i opravdan te ih ja zbog toga podržavam. Ovih dana ću uputiti zvanično zahtjev Ministarstvu prosvjete da se izađe u susret zahtjevima roditelja – dodao je Salkić. 

Mjesna zajednica Luka je najudaljenija mjesna zajednica na području općine Srebrenica, udaljena je više od pedeset kilometara od centra Srebrenice. Do Luke se dolazi krivudavim pola asfaltnim i pola makadamskim putem kroz brda, a stanovnici te mjesne zajednice najveće problem imaju zimi kada zbog snijega budu odsječeni i po tri mjeseca, saopćeno je iz Kabineta Ramiza Salkića.

Najnovije

spot_img