Salkić: Vlada da promijeni ime studentskog doma na Palama nazvanog po Karadžiću

Preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ukazao je danas da neprihvatanje i nepoštivanje međunarodnih presuda te nastavak veličanja ratnih zločinaca i negiranje sudski dokazanog i presuđenog genocida pokazuje da ne postoji spremnost vlasti ovog entiteta za izgradnju društva vladavine prava.

“Očekujem da Vlada entiteta promijeni ime studentskog doma na Palama i ukine naziv po presuđenom ratnom zločincu. Istovremeno, očekujem da Narodna skupština RS oduzme priznanja presuđenim ratnim zločincima, čime bi pokazali svoju spremnost u suočavanju s istinom i pravdom, ali i poštivanju žrtava genocida.” ,rekao je Salkić.

Na sastanku u Banjoj Luci Salkić je upoznao ambasadoricu Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann o trenutnom položaju i stanju Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosom vlasti prema ovoj populaciji, važnosti zapošljavanja povratnika, ali i drugim važnim temama.

“Činjenica da se u ovom entitetu provodi sistemska diskriminacija u obrazovnom procesu i pri zapošljavanju u entitetske organe, javne ustanove i lokalne zajednice, pokazuje da vlast u ovom entitetu nije spremna da poštuje Ustav i zakone ovog entiteta.” , kazao je potpredsjednik Salkić.

Entitetski potpredsjednik je pozvao ambasadoricu da, kako je saopćeno, iskoristi svoj lični, ali i autoritet zemlje koju predstavlja, da se u ovom entitetu obezbijedi poštivanje Ustava, zakona, te međunarodnih i domaćih presuda.

(RTV GD/N1)

Najnovije

spot_img