Salkić u Norveškoj: Nikada nemojte zaboraviti rodno mjesto, domovina je naša obaveza

Preporučujemo

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, ovih dana boravi u trodnevnoj posjeti građanima Bosne i Hercegovine koji žive u Norveškoj.

U okviru posjete, Salkić se sastao sa Bošnjacima u gradu Gjoviku, dok je u Oslu prisustvovao godišnjoj skupštini Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjenik je pohvalio izuzetnu organizovanost IZBN-a, kao i predanost u radu na očuvanju čvrstih veza sa domovinom.

-Ovakav svijetli primjer organiziranja Islamske zajednice trebaju slijediti i druge organizacije koje okupljaju i predstavljaju Bošnjake, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u iseljeništvu. Kako bi veze između domovine i dijaspore bile čvršće, važno je da svi vi aktivnije budete uključeni u aktivnosti koje su vezane za demokratske procese u Bosni i Hercegovini, ali i da se vaši stavovi, mišljenja i prijedlozi u budućnosti snažnije artikulišu u domovini. Želimo da se vaš glas snažnije čuje u Bosni i Hercegovini.

Obaveza svih nas je, bez obzira gdje danas živimo, da damo svoj doprinos izgradnji demokratskih institucija države Bosne i Hercegovine. Zbog toga svi Bošnjaci, ali i svi drugi građani, trebaju uvezati u jednu aktivnu mrežu, kako bi bili bolje povezani, i kako bi imali adekvatne informacije o stanju u domovini, ali i o najvažnijim procesima.

Vas ovdje, ali i sve druge Bošnjake širom svijeta, pozivam da, kada god možete, pa makar i jednom godišnje, posjećujete svoju domovinu i rodni kraj, jer to je garancija opstojnosti našeg naroda i naše domovine. Neka vam to bude obaveza. Mnogi su puno više dali da bi danas imali našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Nemojte nikada zaboraviti svoje rodno mjesto, a posebno to ne smiju uraditi oni koji su protjerani tokom agresije i genocida, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Godišnjoj skupštini Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj je prisustvovao i Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme, Mensur Pašalić, šef Odjela za dijasporu rijaseta IZ BiH i Nedim Makarević, ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj.

Najnovije

spot_img