Salkić: Republika Srpska je posljednja oaza aparthejda u Evropi

Salkić: Republika Srpska je posljednja oaza aparthejda u Evropi

57
0
PODIJELI

Mr. Ramiz Salkić, kandidat koalicije Domovina za predsjednika/potpredsjednika entiteta Republika Srpska pozvao je međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i domaće pravosuđe da stanu u zaštitu Bošnjaka u Republici Srpskoj. Na danas održanoj press konferenciji u Zvorniku, Salkić je istakao:

-Djeca u Vrbanjcima izgubila su školsku godinu. Djeci u Konjević Polju su morali dolaziti profesori iz Sarajeva da drže instruktivnu nastavu. Sve se to dešava jer Bošnjaci nemaju pravo na maternji bosanski jezik u ovome entitetu. Mi nemamo pravo na nacionalnu grupu predmeta. Republika Srpska je posljednja oaza aparthejda u Evropi i takvo društvo nema budućnosti u 21. vijeku. Pozivam domaće pravosuđe, Ured visokog predstavnika i ambasade prijateljskih država, pozivam međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava da nam pomognu da ostvarimo osnovna prava na život, zapošljavanje, obrazovanje itd, kazao je mr. Salkić. Istakao je da je temelj njegove političke borbe postizanje jednakopravnosti bez diskriminacije povratnika u cijeloj BiH i dodao:

Svaki građanin Bosne i Hercegovine ima pravo na obrazovanje bez segregacije. Spriječit ću kršenja osnovnih ljudskih prava i u čvrstoj saradnji sa građanima povratnicima osigurati pravo svakom djetetu na nastavu na bosanskom jeziku, u svim mjestima povratka. Ozbiljnim političkim djelovanjem spriječit ću diskriminaciju u školama, koja se vrši kroz ugrožavanje ljudskih prava povratnika i povredu vjerskih sloboda. Izborit ćemo se za uklanjanje diskriminirajućih i iritirajućih naziva škola (Sveti Sava itd.).

PA075513 PA075496 PA075510

Govoreći o svom izbornom programu mr. Salkić je naglasio kako će akcenat biti stavljen na ekonomsko jačanje porodice, posebno u povratničkim naseljima:

-Temelj moje politike je borba za jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu. Ona nema alternativu i nema cijenu. Ne prihvatam nijedno rješenje osim jedinstvene, cjelovite i nedjeljive Države. Ni po koju cijenu ne smijemo odustati od borbe za slobodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, državu svih konstitutivnih naroda, ravnopravnih na cijeloj njenoj teritoriji. Ekonomski jak pojedinac i porodica garantuju jako i stabilno društvo. Osigurat ću kao predsjednik/potpredsjednik veću podršku privrednicima povratnicima, kroz podsticaje i povoljne kreditne linije, te osnivanje i jačanje garantnog fonda. Stimulisat ću privrednike iz Federacije BiH i građane BiH u Dijaspori da ulažu u RS, s ciljem većeg zapošljavanja povratnika, uvjeren da će ovom investicijom i privrednici ostvariti dobar poslovni rezultat, naglasio je Mr. Salkić.

Salkić smatra kako Bošnjaci moraju biti ravnopravni sa drugima u institucijama i javnim preduzećima Republike Srpske.

-Kao većinski narod u Bosni i Hercegovini, Bošnjaci su spremni svima garantovati ravnopravnost, ali zahtijevamo veću zastupljenost u Vladi, javnim preduzećima, obrazovnom sistemu, zdravstvu, lokalnoj zajednici u entitetu RS. Nastavit ću da se borim protiv diskriminacije i za osiguranje potpune ravnopravnosti svih naroda i građana na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Pozivajući građane da izađu na izbore 12. oktobra 2014. mr. Ramiz Salkić je podsjetio da njihovo dostojanstvo nema cijenu i da ne prihvataju brojne mešetare koji nude novac za glasove:

-Nemojte prihvatiti da vaš glas neko kupi. Zapamtite, država BiH nema cijenu, vaše dostojanstvo nema cijenu. Onaj ko je spreman da kupi vaš glas spreman je da vas i proda. Glasajte svojom glavom i svojim srcem za one koji će vas zaposliti, koji će se brinuti o vama i svaki dan dijeliti sa vama probleme, zaključio je Salkić.