Salkić: Prestati Bošnjake u RS-u tretirati kao građane drugog reda

Preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić jučer je posjetio Mrkonjić Grad i naselje Baljvine koje se nalazi na području ove općine, te razgovarao s povratnicima i predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice.

Bilo je riječi o infrastrukturnim i drugim problemima s kojima se godinama suočava bošnjačka zajednica na području ove općine, gdje, prema procjenama, trenutno živi oko 300 povratnika, a jedna polovina se nalazi u naselju Baljvine.

Entitetski potpredsjednik je tokom boravka posjetio i Kizlar-aginu džamiju u centru grada, koja je izgrađena 1591. godine, a čija je obnova u toku. Iskazana je i potreba za rekonstrukcijom objekta medžlisa i drugih objekata koji su potrebni Islamskoj zajednici, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

U mjestu Baljvine se sastao sa povratnicima, koji su kazali da je vodosnabdijevanje najveći problem ove zajednice, ali i uslov opstanka i rada Bošnjaka na ovom prostoru. Istakli su da je izgradnja vodovoda neophodna, te da bi realizacija ovog projekta doprinijela povećanju broja povratnika, ali i dovela do većih aktivnosti kada je u pitanju poljoprivreda i stočarstvo.

“Bošnjaci u Baljvinama dijele sudbinu svih Bošnjaka na području bh. entiteta RS. Nemate prava kakva bi trebali imati, ne možete da realizujete projekte koje želite, suočeni ste sa diskriminacijom i nemate mogućnost da se zapošljavate. Međutim, mi ne smijemo i nećemo prestati da se borimo. Ne smijemo hodati pognute glave, moramo biti dostojanstveni i tražiti naša prava u ovom dijelu naše domovine”, naveo je Salkić.

Zajedno će se, kako je dodao, pokušati rješavati probleme i u Baljvinama, ali i na drugim mjestima u ovom entitetu.

“Isto tako, želim da pozovem entitetsku, ali i opštinsku vlast, posebno gdje Bošnjaci nemaju učešća u strukturama vlasti, da prestanu Bošnjake tretirati kao građane drugog reda, te da ih počnu posmatrati ravnopravno kao i druge građane. Tražimo veća sredstva za rješavanje problema u našim zajednicama, jer i Bošnjaci plaćaju obaveze i poreze i pune entitetski budžet. Mi ćemo ustrajati u našim zahtjevima i nećemo odustati sve dok se ne otkloni diskriminacije i dok se prema Bošnjacima ne bude odnosilo jednako kao i prema drugim građanima”, poručio je potpredsjednik Salkić.

Najnovije

spot_img