Salkić: Napad u Vlasenici rezultat je kontinuiranog širenja netrpeljivosti prema Bošnjacima

Preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić rekao je danas da je Vlasenica jedan od najeklatantnijih primjera u RS-u gdje se Bošnjaci na svaki način uznemiravaju i gdje ih se pokušava ponovo natjerati da odu sa svojih ognjišta.

Reagujući na jučerašnji napad na porodicu Ferhatović, kada su povrijeđeni majka Raza i njen sin Amir, potpredsjednik Salkić je istakao da je to posljedica kontinuiranog širenja netrpeljivosti spram Bošnjaka od vlasti i medija u ovom entitetu te je pozvao vlast da prestane generirati netrpeljivost prema Bošnjacima koji samo žele u miru živjeti na svojim ognjištima.

“Napad na bošnjačku porodicu Ferhatović u Vlasenici, kada su povrijeđeni majka Raza i njen sin Amir, posljedica je kontinuiranog širenja netrpeljivosti spram Bošnjaka od vlasti i medija u ovom entitetu”, rekao je Salkić.

Dodao je da je Vlasenica jedan od najeklatantnijih primjera u ovom entitetu gdje se Bošnjaci na svaki način uznemiravaju i gdje ih se pokušava ponovo natjerati da odu sa svojih ognjišta.

“Činjenica da je u Vlasenici načelnik opštine čovjek koji je zvanično optužen za teške ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Vlasenice 1992. godine dovoljno govori. Zbog svega ovoga imamo napade i provokacije upućene prema Bošnjacima u Vlasenici. I ranije je bilo napada na porodice Bošnjaka u Vlasenici, ali je javnost vrlo rijetko informisana šta se desilo s napadačima, da li su krivično gonjeni za izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti ili su napadači redovito proglašavani neuračunjivim”, naglasio je Salkić.

Pozvao je MUP, ali i nadležno tužilaštvo, da u ovom slučaju, ali i u svim prethodnim slučajevima, izvijeste građane šta se desilo sa počiniocima, da li su kažnjeni ili su zbog neuračunjivosti oslobođeni bilo kakve odgovornosti.

“Pozivam vlast u ovom entitetu da prestane generirati netrpeljivost prema Bošnjacima koji su se vratili na svoja spaljena i porušena ognjišta, obnovili ih i koji žele u miru živjeti na svojim ognjištima”, zaključio je Salkić.

Najnovije

spot_img