Salkić je oduvijek zagovarao izmještanje crkve, odbacujemo sve napade i neistine

Preporučujemo

Nakon što je Fata Orlović u medijskom istupu optužila Ramiza Salkića da joj je nudio da proda imovinu, saopštenjem za javnost su se oglasili i predstavnici organizacija i uglednih pojedinaca iz Bratunca.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Mi, predstavnici organizacija koje zastupaju bratunačke Bošnjake na području opštine Bratunac, u Podrinju i u Bosni i Hercegovini, tokom 20 godina zajedničke borbe za naša prava u bh. entitetu RS, nikada nismo čuli da je gospodin Ramiz Salkić sugerisao ili predlagao bilo koje drugo rješenje slučaja Fate Orlović, osim uklanjanja crkve iz njene avlije u Konjević Polju.

Zbog toga, odbacujemo sve neistine kojima se atakuje na ličnost i politički rad gospodina Salkića, koji se godinama dostojanstveno bori za prava Bošnjaka povratnika na postoru cijelog bh. entiteta RS.

Svjedoci smo da je upravo Salkić u više navrata učestvovao u fizičkoj zaštiti Fate Orlović kao i njene imovine, da je ovaj problem delegirao prema višim nivoima vlasti, te da je učinio sve da se o ilegalno izgrađenoj crkvi upoznaju sve međunarodne organizacije i institucije u Bosni i Hercegovini.

Niz je aktivnosti gospodina Salkića, kojim je pokušavao da isposluje izmještanje crkve iz Konjević Polja, a sve s ciljem da se poštuju prava povratnika, njihovo pravo na privatno vlasništvo, te da se gradi suživot i bolji međuljudski odnosi na području opštine Bratunac. Njegove aktivnosti i predani rad, nisu nailazili na razumijevanje entitetske vlasti.

Zbog svega navedenog, odbacujemo iznošenje neistina i uvreda na račun gospodina Salkića, te gnusnih laži o njegovoj ulozi u slučaju Fate Orlović.
Cijeneći ljudski doprinos zajednici Bošnjaka, kojeg Salkić, kao politički predvodnik Bošnjaka u bh. entitetu RS, godinama nesebično daje, ne možemo i nećemo dozvoliti da se iznose neistine.

Posebno nećemo dozvoliti da se ovaj važan slučaj baca u političko blato, te da se preko borbe Fate Orlović pokuša blatiti ime gospodina Ramiza Salkića, a u čemu primitivno učestvuju nezajažljivi pojedinci, čiji je krajnji inteletkualni i politički domet spletkarenje i smutnja.

Za nas je neprihvatljivo da se na ovakav način pokuša unositi razdor među Bošnjake Bratunca, po istom receptu kao što je već urađeno u Srebrenici i Zvorniku. Bezidejnim spletkarošima poručujemo da to u Bratuncu neće uspjeti.

Mi smo svi zajedno uspjeli učiniti Bratunac jednom od najuspješnijih priča pocesa povratka u Bosni i Hercegovini. Na posljednjem Popisu popisano je oko 40% Bošnjaka od ukupnog broja stanovnika na području opštine što je ogroman uspjeh, imajući u vidu da je ubijeno oko 18% bošnjačke populacije u agresiji na našu zemlju.

To smo, ali i puno drugih stvari uspjeli uraditi uz zajednički rad i posebno organizaciju i podršku koju je pružio Ramiz Salkić.

Stajemo uz Ramiza Salkića zato što poznajemo njegove ljudske i moralne kvalitete, jer je preživjeli logoraš; zato što je pripadnik Armije RBiH; zato što su mu ubijeni otac i dva brata u agresiji na našu zemlju; zato što je sa nama u svakom trenutku u dobru i zlu; zato što dostojanstveno brani interese Bošnjaka u cijeloj zemlji i zato što iznad svega voli svoj Bratunac i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Mi dobro znamo ko zajedno sa nama doprinosi našoj zajednici i ko se bori za naša prava. To su prepoznali i povratnici u svakom dijelu bh. entiteta RS. Takvi će i u budućnosti imati našu snažnu podršku, a svi oni, koji svoj nerad i neuspjeh pokušavaju prikriti podvalama, nikada neće imati našu podršku i pažnju.

Ponovo pozivamo sve nadležne institucije, kao što smo činili i do sada, da se učine svi napori, te da se izmjesti ilegalno izgrađena crkva iz avlije Fate Orlović u Konjević Polju, te da se nastavi izgradnja dobrih odnosa na ovim prostorima.

Takođe pozivamo nanu Fatu da ne dozvoli više da bude predmet zloupotrebe i manipulacije od strane nedobronamjernih ljudi koji na tuđoj muci žele steći političku i medijsku slavu.

S poštovanjem,
Bratunac, 21. januar 2018. godine

Najnovije

spot_img