Salkić: Izjave o drugoj srpskoj državi na Balkanu nisu bezazlene

Preporučujemo

Entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini nije i nikad neće biti druga srpska država na Balkanu. To mora biti jasna i snažna poruka svih patriota u Bosni i Hercegovini, organizacija i institucija – kazao je danas za Fenu entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

“U historiji će ostati zapisane činjenice iz sudskih presuda međunarodnih sudova koje kažu da su vojska i djelovi policije bosanskih Srba počinili genocid, a da je kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba, odnosno RS-a osuđeno za udruženi zločinački poduhvat, teške zločine i genocid. Ove činjenice trebaju biti svakodnevno u upotrebi radi podsjećanja na zločine koji su počinjeni, ali i kao opomena da izjave o drugoj srpskoj državi na Balkanu nisu bezazlene i da ideja podjele Bosne i Hercegovine nije pobijeđena, naveo je Salkić.

Priča o RS-u kao drugoj srpskoj državi na Balkanu je, naglasio je, rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine od strane člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Zbog ove izjave, ranije proklamiranih političkih stavova, usvojenih strateških dokumenata i poteza koje poduzima Milorad Dodik i aktuelna vlast u ovom entitetu neophodna je reakcija onih koji su zaduženi za zaštitu ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Prije svega tu je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i nadležne agencije”, naveo je on.

Također, dodao je, tu je i visoki predstavnik koji ima mandat i obavezu da štiti Dejtonski mirovni sporazum.

“Temelj Dejtonskog mirovnog sporazuma je da Bosna i Hercegovina nastavlja da funkcioniše kao međunarodno proiznata država na temeljima priznanja iz 1992 godine i prijema u UN 1992 godine pod zastavom sa ljiljanima”, kazao je Salkić.

Ovako maligne izjave Milorada Dodika, upozorio je, nanose veliku štetu unutrašnjim odnosima u našoj zemlji i ugrožavaju mir i stabilnost te dovode u pitanje sve ono sto je do sada uradjeno po ovom pitanju u našoj zemlji.

“Izražavanje zabrinutosti nije dovoljno nad ovako ozbiljnim stavovima koji će sigurno u budućnosti ponovo na ovim prostorima izazvati sukobe i proizvesti nova razaranja ukoliko ostanu bez sankcije. Zbog toga treba na vrijeme reagovati i sankcionisati one koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka. U ovoj zemlji svi trebaju biti jednaki pred zakonom i odgovarati za svoje postupke a najprije najodgovorniji”, rekao je Salkić.

Najnovije

spot_img