Salkić: Investiranje u Srebrenicu ima posebnu važnost

Salkić: Investiranje u Srebrenicu ima posebnu važnost

58
0
PODIJELI

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, jučer se u Banjaluci sastao sa Reinoutom Casparom Vosom, novoimenovanim ambasadorom Holandije, te razgovarao o problemima Bošnjaka u ovom entitetu i mogućnostima investiranja i otvaranja novih radnih mjesta.

Salkić je tokom razgovora ambasadora upoznao s negativnim odnosom entitetske vlasti prema Bošnjacima, koji se svakodnevno susreću sa diskriminacijom i problemima u obrazovanju. Podsjetio je na izraženi problem sistemskog negiranja bosanskog jezika, kojeg govori više od polovine građana Bosne i Hercegovine, ali i naglasio porazne podatke kada je u pitanju zapošljavanje Bošnjaka u javnom sektoru u entitetu RS.

“Uvaženog ambasadora sam upoznao s porazom civilizacijskih vrijednosti u ovom entitetu, koji se ogleda u negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca. Obzirom da ovakav odnos dolazi iz vrha vlasti i akademskih krugova, Evropa mora učiniti više, baš kao u slučaju holokausta, da se kazne svi oni koji negiraju genocid, najveći zločin poslije 2. svjetskog rata. Uz svakodnevne probleme, koji su posljedica tragične ratne prošlosti, ali i ignorantskog odnosa entitetske vlasti, s ambasadorom sam razgovarao i o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosno mogućnostima ulaganja u našu domovinu. Posebno smo govorili o investiranju u Srebrenicu, gdje Holandija pokazuje svoju spremnost za djelovanje, u smislu organizovanja ekonomskih večeri, na kojima će biti prezentirane mogućnosti ulaganja. Nama su sve investicije izuzetno važne, a one koje bi se mogle realizovati u Srebrenici, Podrinju, ali i cijelom entitetu RS, imaju posebnu važnost i težinu”, kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

Tokom sastanka je zaključeno da je neophodna dalja saradnja s ciljem otvaranja novih mogućnosti i ulaganja, te izgradnje pozitivnijeg imidža naše domovine u svijetu. Također, istaknuta je podrška na putu borbe za ravnopravan položaj Bošnjaka u entitetu RS, kojeg garantuje i sam Ustav Bosne i Hercegovine.