Salkić: Dužnost je visokog predstavnika da zaustavi separatističku politiku Milorada Dodika

Preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić reagirao je na jučerašnji skup u Banjoj Luci i izjave Milorada Dodika na tom skupu, naglasivši da visoki predstavnik ima obavezu i mehanizme da ukloni sa političke scene sve one koji ugrožavaju mir i provođenje mirovnog sporazuma.

– Obaveza visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta jeste da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum – kazao je Salkić.

Istakao je da “pozivi Milorada Dodika na podjelu Bosne i Hercegovine predstavljaju otvoreno i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu”.

– Milorad Dodik je svojim istupom, uz podršku stranačkih i koalicionih partnera, potvrdio da nastavlja separatističku politiku na temeljima negiranja države Bosne i Hercegovine, veličanju onih koji su počinili genocid i druge teške ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik je ovakvim porukama direktno pozvan i dužan da reagira i zaustavi ovakvo ponašanje, ukoliko se uopšte osjeća visokim predstavnikom i za ovaj entitet u BiH – naglasio je Salkić.

Prema njegovim riječima, ove poruke Milorada Dodika obavezuju na potpunu političku mobilizaciju probosanskih političkih snaga radi rješavanja statusnih prava Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu.

– U toj borbi niko ne bi smio biti po strani i gledati uskostranačke interese, već svi zajedno trebamo i moramo iskoristiti sva demokratska i politička sredstva da dođemo do naših prava u ovom entitetu. Naša institucionalna ravnopravnost, mogućnost da utičemo na proces donošenja odluka u ovom entitetu najbolji je garant i odgovor Dodiku i njegovim separatistima da njihovi ciljevi o podjeli Bosne i Hercegovine neće biti ostvareni. Ujedinimo se u odbrani naše domovine BiH, dostojanstva i prava onih koji su se vratili nakon progona i genocida da žive ovdje i nastave da se bore za svoja ognjišta, prava i našu domovinu BiH- rekao je potpredsjednik Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Najnovije

spot_img