Sadik Ahmetović bit će kandidat za predsjednika Republike Srpske

Preporučujemo

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović bit će kandidat za predsjednika, odnosno potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, saznaje Klix.ba.

Pored Ahmetovića, koji je član Nezavisnog bloka, za sada je poznato da će se za predsjednika RS-a kandidovati i aktuelni potpredsjednik manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić, bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković te Jusuf Arifagić iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Prema Izbornom zakonu RS-a predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske, koji se biraju neposredno s teritorije Republike Srpske, biraju birači upisani u Centralni birački spisak za glasanje u Republici Srpskoj. Birač upisan u Centralni birački spisak može glasati samo za jednog kandidata za predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske direktno se biraju s liste kandidata za predsjednika Republike Srpske, tako što se za predsjednika Republike Srpske bira kandidat koji osvoji najveći broj glasova, a za potpredsjednike Republike Srpske kandidati iz reda druga dva konstitutivna naroda koji imaju najveći broj glasova poslije izabranog predsjednika Republike Srpske.

Član Stranke demokratske akcije (SDA) bio je od 1990. godine. U maju 2017. godine isključen je iz SDA nakon žestokih protivljenja politici koju vodi Bakir Izetbegović.

(RTV Glas Drine/klix)

Najnovije

spot_img