Sabor Islamske zajednice danas utvrđuje konačnu listu kandidata za novog reisa

Preporučujemo

Sabor Islamske zajednice u BiH danas će, na trećoj redovnoj sjednici, utvrditi konačnu listu kandidata za izbor reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Riječ je o nastavku procedure za izbor poglavara IZ, gdje će Sabor od četiri verificirana kandidata, koji su ispunili uslove propisane Pravilnikom o izboru reisu-l-uleme, a to su Husein ef.Kavazović, Husejin ef.Smajić, Muamer ef.Zukorlić i Salem ef.Dedović, imati zadatak da izabere najviše tri, a najmanje dva kandidata.

Potvrdio je to za “Avaz”, Safet Softić, predsjednik Sabora, kazavši da će se o tome na sjednici odlučiti tajnim glasanjem.

– Taj broj od četiri kandidata treba svesti, dakle, na najviše tri, a najmanje dva. Sve to ukoliko neko od kandidata ne odustane – pojasnio nam je Softić.

Svi kandidati su morali do 19.septembra Komisiji za provođenje izbora pismeno dostaviti programe. Na današnjoj sjednici te će programe prezentirati javno, nakon čega će uslijediti glasanje.

Sljedeći korak nakon ove sjednice, kako nam je potvrdio Softić, jeste sazivanje Izbornog tijela, koje će, najvjerovatnije, biti održano 12.oktobra.

– To će biti organ koji će izvršiti izbore i kojeg čini nešto manje od 400 ljudi. To je ad hoc tijelo, veće od Sabora koji broji 87 ljudi i koje u svom sastavu uključuje sve glavne imame na području Islamske zajedncice u BiH, sve predsjednike Medžlisa i sve direktore odgojno -obrazovnih institucija unutar IZ-kazao je Softić.

Reisu-l-ulema kao inokosni organ Islamske zajednice je poglavar, vrhovni muftija i najviši vjerski autoritet IZ-a , te najviši nadzorni organ nad cjelokupnim vjerskim životom u Islamskoj zajednici.

Reisu-l-ulema predstavlja i zastupa Islamsku zajednicu, predstavlja jedinstvo dina i ummeta u Islamskoj zajednici, te obavlja dužnosti rukovodioca Vijeća muftija i Rijaseta IZ-a.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img