Ruski mediji: Lavrov će vratiti ikonu koju mu je poklonio Dodik

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov vratit će ikonu koju mu je poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tvrde ruski mediji.

Ovu informaciju je potvrdilo ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

“Ikona će biti vraćena poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene historije putem Interpola”, rekli su iz ministarstva, a prenosi TASS.

Istu informaciju objavio je i RT, pozivajući se na RIA Novosti.

Podsjećamo, Dodik je Lavrovu poklonio pozlaćenu ikonu staru 300 godina koja je pronađena u Lugansku. Klix.ba je ubrzo nakon toga otkrio da je Ambasada Ukrajine u našoj zemlji tražila objašnjenje od Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zbog skandala koji je izbio, a o kojem su pisali regionali i svjetski mediji, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet i izvršit će potrebne provjere.

Ukrajinci su prema objavljenoj fotografiji pečata na poleđini ikone utvrdili da je riječ o ukrajinskoj kulturnoj baštini. Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko za BBC na ukrajinskom je kazao da od BiH očekuje odgovore kako se ikona našla u BiH i zašto je poklonjena Lavrovu.

Ni Dodik niti bilo ko od njegovih saradnika nije se oglašavao povodom ove afere do sinoć.

Dodikova savjetnica za vanjsku politiku Ana Trišić-Babić ustvrdila je da je ikona paravan Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću jer su bojkotovali sastanak s Lavrovom.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img