“Restart Srpska” pred zgradu Vlade RS-a donio “Zid plača”

“Restart Srpska” pred zgradu Vlade RS-a donio “Zid plača”

89
0
PODIJELI
Fena

Članovi i aktivisti nevladine rganizacije „Restart Srpska“ u proteklom periodu u centru Banje Luke ostavili su pano koji su nazvali Zid plača. Time su željelji ukazati na veliki broj mladih koji odlaze u inostrastvo u potrazi za egzistencijom.

Na Zidu plača građani su ispisivali imena svoje djece, braće i sestara, roditelja , koji su otišli u inostranstvo. Ovaj svojevrsni Zid plača donijeli su i pred zgradu Vlade RS-a, javlja Federalna televizija.

Kao što su i najavili aktivisti nevladne organitacije „RestartSrpska“ pred zgradu Vlade RS-a donijeli su popunjen Zid plača. Međutim, dočekala ih je policija i legitimisala.

„Izgleda da samo strahom žele da nas sve zastraše da niko ne smije da izađe na ulicu i pokaže nezadovljstvo“, kaže Stefan Blagić, predsjednik predsjednik nevladine organizacije „RestartSrpska“.

Na Zidu plača, u proteklom periodu prikupljeno 6.500 potpisa, svih ljudi, u većini mladih kojih su bili iz ekonomskih i egzistencijalnih razloga bili prisiljeni da odu iz RS-a.

„Da iskažemo nezadovoljstvo zbog kupovine skupocjenog ministarstva porodice i omladine na koje će se potrošiti osamdeset i dvije hiljade državnog novca. Ovo ovdje što vidite je dokaz rada ministarstva, a ovaj zid plača potpisivali su mladi“, dodaje Blagić.

Iako nema zvaničnih podataka, iz ove nevladine organizacije poručuju da je u posljednje dvije godine iz BiH otišlo oko 100.000 ljudi, a da se ovog broja 30.000 odnosi na RS. Radi se uglavnom o mladim ljudima koji su otišli u potrazi za egzistencijom.