Reis Kavazović: Mekteb je simbol naše pismenosti i odgoja

Preporučujemo

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović kazao je da djeca u mektebu uče o vrijednostima i temeljima vjere i morala, kao i o lijepoj bosanskoj tradiciji poštivanja drugog i drugačijeg te o zdravom načinu življenja.

Kavazović je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu predstavio nove ilmihale za vjersku pouku.

Svečanost je održana u okviru manifestacije “Dani mekteba”, koju realizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice s ciljem predstavljanja aktivnosti usmjerenih na afirmaciju i promociju mekteba i mektebske pouke u zajednici i društvu.

– Poseban je povod našeg susreta danas ovdje u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u ovom hramu nauke, u riznici iz koje crpimo mudrosti i znanja naših prethodnika, simbolički i stvarno najavljujemo srž naše djelatnosti i misije Islamske zajednice u BiH. Za cijelu našu muslimansku zajednicu nema važnije aktivnosti od mekteba. Mekteb je u našoj tradiciji uvijek bio radost i znak nečega uzvišenog u našem životu – kazao je Kavazović.

Ističući kako su se upravo u mektebima najbolje čuvali temelji islamske vjere i muslimanskog bića, Kavazović je kazao da u mektebima stasavaju generacije tihih i smjelih muslimana.

Predstavljanje novog ilmihala, Kavazović je ocijenio važnim danom te je izrazio nadu da će djeca iz njih učiti lahko i pitko o temeljima vjere i morala.

– Mekteb je bio i ostao simbol naše pismenosti, odgoja i obrazovanja o našoj muslimanskoj kulturi i narodnoj tradiciji – kazao je Kavazović.

Kavazović je kazao da djeca u njemu uče o vrijednostima i temeljima vjere i morala, kao i o lijepoj bosanskoj tradiciji poštivanja drugog i drugačijeg te o zdravom načinu življenja.

– Dječiji duh je poput vode, može ga se skretati na ovu ili na onu stranu – kazao je Kavazović i u tom kontekstu naglasio da djeca uče na primjerima i postaju nalik zajednici u kojoj odrastaju.

Kavazović je, također, kazao da je važno djeci usaditi osjećaj samopouzdanja i da se ne precjenjuju, niti podcjenjuju.

– Poučimo ih da je trud važniji od rezultata i da su za velika djela potrebna velika odricanja te da najveću žrtvu traži domovina, a sticanje znanja da traži najveći trud i strpljivost – poručio je Kavazović.

On je, na kraju, kazao da stanje mekteba mnogo govori o budućnosti naroda.

– Izborili smo se da budemo slobodni ljudi, potrudimo se da budemo odgovorni za našu slobodu tako što ćemo se za nju boriti svaki dan – zaključio je Kavazović

Prisutnim se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović.

Nove ilmihale predstavio je Mustafa Prljača, glavni urednik, dok je o pedagoško-metodičkoj utemeljenosti ilmihala govorila Dina Sijamhodžić-Nadarević, član Stručne komisije. O inovativnom pristupu u izradi ilmihala govorio je Enes ef. Svraka, urednik izdanja.

Skupu su se obratili i koautor Ilmihala 1 Ibrahim ef. Softić te Jakub ef. Salkica, kooautor Ilmihala 2 i 3.

Nakon diskusije, u holu Gazi Husrev-begove biblioteke je otvorena i Izložba o mektebu, a o postavci je govorio njen koautor Ruhulah Hodžić.

Važnosti mekteba i mektebske nastave biće posvećena i centralna hutba Rijaseta Islamske zajednice za džuma-namaz koji će se klanjati narednog petka.

Upis djece u novu mektepsku godinu najavljen je za 12. septembar.

Najnovije

spot_img