Užas na Hvaru: Devetogodišnjeg dječaka ugrizao poskok, otrov mu dospio direktno –...

Užas na Hvaru: Devetogodišnjeg dječaka ugrizao poskok, otrov mu dospio direktno – u krv!

1311
0
PODIJELI

Kako doznaje Slobodna Dalmacija iz KBC-a Split, devetogodišnji dječak iz Splita kojeg je prije tri dana u uvali Maslinica u Vrbovskoj na otoku Hvaru ugrizla zmija, najvjerojatnije poskok, više nije životno ugrožen, samostalno diše i više nije priključen na respirator.

No, on još nekoliko dana mora ostati na Jedinici intenzivnog liječenja za djecu (JILD) KBC-a Split kako bi se pomno pratio njegov oporavak, odnosno kako bi se utvrdilo kako mu rade unutarnji organi, koji su mogli nastradati usljed zmijskog otrova. Tu se prvenstveno misli na jetru i bubrege.

Naime, dječak je u srijedu, oko 13.45, u KBC Split primljen u iznimno teškom stanju šoka i bio je životno ugrožen, bez svijesti. Prema mišljenju splitskih liječnika, ugriz zmije je bio iznimno jak i otrov je vrlo vjerojatno izravno dospio u krv jer je reakcija dječjeg organizma bila gotovo pogubna.

Njegovu oporavku uvelike je pridonio odličan rad liječnika na terenu, koji su dječaku u zdravstvenoj stanici u Jelsi, gdje je najprije primljen, dali serum protiv zmijskog otrova. Nakon toga, dječak je vozilom Hitne pomoći prevezen u Stari Grad, gdje je čekao helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Liječnici su postupak spašavanja dječakova života nastavili i u helikopteru. Cijela operacija spašavanja, od ugriza do dolaska u splitsku bolnicu, trajala je manje od sat vremena, što je vrlo učinkovito.

Dolaskom u splitsku bolnicu devetogodišnjak je dobio još seruma protiv zmijskog otrova i drugih medicinskih pripravaka kako bi se njegovo stanje što prije normaliziralo.

O koliko se ozbiljnoj situaciji radilo, najbolje govori podatak da su u jednom trenutku oko dječaka u KBC-u Split bila petorica liječnika i četiri medicinske sestre, želeći mu što kvalitetnije pomoći.

Da je za dječaka i njegove roditelje bila riječ o vrlo delikatnoj situaciji, potvrdio je i prof. dr. Josip Begovac, zasigurno najpoznatiji hrvatski infektolog, koji radi na Klinici “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

U stanju šoka

– Težina stanja nakon ugriza poskoka najviše ovisi o količini otrova koji je dospio u ljudski organizam. Kada je riječ o djetetu, razumljivo je da je zbog male tjelesne mase moguće da u organizam uđe relativno velika količina otrova. Otrov poskoka može izazvati niz reakcija, od lokalnih do općih. Na mjestu ugriza se javlja jača bol, otok i upala. Otrov djeluje i na kardiovaskularni sustav tako da se u težim oblicima pojavljuje stanje šoka. Nadalje, otrov poskoka poznat je po svom djelovanju na sustav zgrušavanja krvi, tako da zbog sklonosti krvarenju može doći do oštećenja niza organa (srce, pluća, bubrezi) – upozorio je prof. dr. Begovac.

Kako dozna Slobodna Dalmacija, dječak je u KBC-u Split primio i veće količine krvi i raznih derivata krvi, jer je poskokov ugriz djelovao upravo na njegov krvožilni sustav.

Roditelji splitskog dječaka, koji su cijelo jučerašnje jutro bili uz njega, o ovom šokantnom slučaju nisu željeli govoriti za novine, ali je dječakova majka zahvalila liječnicima, pilotima i ostalom osoblju na uloženom trudu, profesionalnosti i brzini u spašavanju njezina sina.

Lovci istrijebili mungose, pa se otrovnice razmnožile?!

Ugrizi otrovnica na otoku Hvaru zadnjih godina nisu bili rijetkost, a krajem svibnja 2011. poskok je ugrizao Franku Bustruc, 79-godišnjakinju iz Sućurja, koja je spašena zahvaljujući samo hitnoj medicinskoj pomoći i helikopterskom prijevozu u KBC Split.

Stanovnici našega najsunčanijeg škoja, međutim, posljednjih dana opet sve češće primjećuju zmije u prirodi i govore da ih je osjetno više nego prije. Mnogi smatraju da je to, među ostalim, i posljedica pretjeranog izlovljavanja mungosa na tom području, pisala je “Slobodna”.

A mali indijski mungosi prvi put su prije više od 100 godina, odlukom Ministarstva poljodjelstva u Beču, uneseni na Mljet upravo zato da bi uništili zmije otrovnice koje su se bile isuviše razmnožile. Krajem sedamdesetih dvije su životinje donesene u Hvar sa zadaćom da “očiste” područje na kojem se nalazi vila “Kovač”, gdje je tada povremeno boravio Vladimir Bakarić.

Mungosi su se zatim kao iznimno reproduktivna vrsta razmiljeli po čitavom otoku, no i lovci su ubrzo shvatili da je riječ o štetočini koja uništava jaja fazana i prepelica, te da napada manje životinje i ptice. M.C.

(Radio Glas Drine/Depo)