Sutra svečano otvaranje Islamskog centra i džamije u Rijeci

Sutra svečano otvaranje Islamskog centra i džamije u Rijeci

145
0
PODIJELI
rijeka

Pripreme za sutrašnje otvaranje Islamskog centra i džamije u Rijeci su završene, a objekat o čijoj se gradnji počelo govoriti 1984. godine, bit će otvoren tokom svečane ceremonije koja će biti upriličena sutra. Otvorenju objekta bruto izgrađene  povšine od oko 5.300 metara kvadratnih čiji je glavni donator bila Država Katar, prisustvovat će pored hrvatskih, i zvaničnici i gosti iz Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja regije.
Pored specifičnog arhitektonskog izgleda džamije i minareta visokog 24 metra, u sklopu džamije je izgrađen i Islamski centar, a ukupna vrijednost investicije iznosila je deset miliona eura.

Konferencijska sala, restoran, misafirhana, prostorije za edukaciju mladih, kafeterija, sportska igrališta, parking i višenamjenske prostorije i sale su sadržaji ovog centra.

Novoizgrađena džamija u Rijeci značajna je i po tome što je riječ o prvoj džamiji izgrađenoj na hrvatskom Jadranu od povlačenja Osmanskog carstva sa tih prostora. U Rijeci živi i oko 10.000 Bošnjaka koji su u periodu bivše Jugoslavije doselili u taj grad. Pored džamija u Zagrebu i Gunji, ovo je treća džamija u Hrvatskoj.