Golim rukama gradi kuću za bolesnu kćerku

Golim rukama gradi kuću za bolesnu kćerku

50
0
PODIJELI

Nikog ništa nije pitao, nikog ništa nije molio. Stjepan Rajčevac (61) iz Šaga nedaleko od Valpova samo je krajem jula svoju nepokretnu kćerku Marijanu (27) preselio k rođaku u susjedstvo.

Počeo je rušiti staru, dotrajalu i vlažnu kuću te na istim temeljima počeo graditi novu kuću. Imaće dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju, ali i veliko kupatilo – da konačno i svojoj teškoj bolesnoj kćerki, koja boluje od cerebralne paralize, omogući toplu kupku.

No Stjepan nijedan dan na gradilištu nije bio sam.

Od početka su uz njega mještani Šaga, Caritas, Centar za socijalni rad i mnogi prijatelji. Kad smo ga posjetili, četvorica susjeda su mu pomagala u postavljanju krova.

– Iskreno, očekivao sam da će mi ljudi pomoći jer sam i ja pomagao drugima. Uvjerio sam se sad na vlastitom primjeru da se dobro dobrim vraća – kaže Stjepan Rajčevac.

Ovaj profesionalni tesar, kojeg je žena napustila prije 15 godina i više se nikad nije niti raspitala za bolesnu kćerku, nakon udaje druge kćerke, koja je otišla s mužem živjeti u Rijeku, ostao je potpuno sam brinuti se o Marijani, koja je od rođenja nepokretna.

Premda su ga mnogi savjetovali da kćerku odvede u neku ustanovu u kojoj će brinuti o njoj, Stjepan o tome nije htio čuti ni riječ.

Pa kakav bih ja bio otac kad bih takvo nešto učinio!? Dok se mogu brinuti o sebi, brinut ću se i o njoj! Zar sam dijete trebao dati nekamo kamo bih dolazio jednom ili eventualno dva puta mjesečno u obilazak, kaže Stjepan

– Pa kakav bih ja bio otac kad bih takvo nešto učinio!? Dok se mogu brinuti o sebi, brinut ću se i o njoj! Zar sam dijete trebao dati nekamo kamo bih dolazio jednom ili eventualno dva puta mjesečno u obilazak – priča on.

Njegova primanja su skromna, za kćerku dobija 1250 kuna invalidnine, on je službeno roditelj njegovatelj i za to dobija 2500 kn, kao i dječji doplatak. Međutim, od skromnih sredstava uspio je čak i uštedjeti dovoljno za većinu građevinskog materijala. Finansijski su ga “pogurali” Caritas i nadbiskupija, a i Centar za socijalni rad, koji je izdvojio 10.000 kuna za crijepove. Ukupni troškovi biće veći od 100.000 kuna.

– Da mi ne pomažu prijatelji i susjedi, troškovi bi bili daleko veći. Namjeravamo se useliti do zime, a onda ću početi štedjeti za instalacije u kupaonici i namještaj – kaže. Dodao je da je možda i mogao sam živjeti u staroj kući, ali želi kćerki omogućiti da osjeti bolji život, makar i u skromnijim uslovima.

Svi koji žele bilo kako pomoći Stjepanu da sagradi i opremi kuću kojom će olakšati život sebi i nepokretnoj kćeri Marijani, mogu mu poslati pomoć na adresu Stjepana Radića 121 u Šagu ili uplatiti novac na njegov žiro račun u Hypo-Alpe-Adria banci: 3221905492.