Ramiz Salkić: Dodik je odlučio potpuno radikalizirati političku scenu u RS-u

Preporučujemo

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, reagovao je na zahtjev Milorada Dodika za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a. Kako je najavljeno, na sjednici bi se trebala razmatrati “Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine”.

Entitetski predsjednik Dodik je nedavno najavio kako će tražiti da Narodna skupština RS-a odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu, koji je sačinjen 2004. godine.

– Nakon što mu je propao plan da preko svojih jataka početkom ove godine pokuša doći do bošnjačkog glasačkog tijela radi izbora za člana Predsjedništva BiH iz RS-a, Milorad Dodik se odlučio za put potpune radikalizacije političke scene u RS-u. Nedavno paranoično gostovanje na jednoj televiziji, gdje je, između ostaloga, na najprizemniji način govorio o najvećim vrijednostima Bošnjaka, pokazuje da je on potpuno izgubio orijentaciju u vremenu i prostoru. Tome svjedoči i činjenica da predsjednik entiteta komentariše teme o kojima ima oskudno znanje, priča o globalnoj politici, a najmanje se bavi onim što mu je primarna zadaća, a to je život običnih građana, čije je živote svojom vladavinom doveo na dno. Suočen sa sve većim nezadovoljstvom građana, vraća se svom oprobanom receptu, vrijeđajući islamske svetinje i osjećaje muslimana, te nastavljajući sipati so na najveću ranu Bošnjaka – naveo je Salkić u svom reagiranju.

Prema njegovim riječima, zahtjev za poništenje Izvještaja Komisije za Srebrenicu samo potvrđuje takvo ponašanje i strah od konačne pobjede istine i pravde, koju potvrđuje cijeli civilizirani svijet.

– Ništa drugo nismo mogli ni očekivati od onih koji su dodijelili najveća entitetska priznanja osuđenim za genocid i udruženi zločinački poduhvat. To pokazuje da aktuelna vlast istrajava na realizaciji strateških ciljeva od 9. januara 1992. godine, a čija je posljedica počinjeni genocid nad Bošnjacima. Ponašanje predsjednika entiteta je opasno i zabrinjavajuće, imajući u vidu ovlasti i mehanizme kojima raspolaže, ali i ljude koji su u sistemu i izvan njega, a koji su spremni slijepo slušati, nerazmišljajući o posljedicama postupaka. Očekujemo da će oni, koji se brinu o sigurnosti građana u ovoj zemlji, pratiti sve ove aktivnosti, te da su spremni na reakciju ako dođe do ugrožavanja sigurnosti građana i države Bosne i Hercegovine. Jer teško je očekivati da su ovakvi, poput Milorada Dodika, spremni mirnim putem predati vlast demokratski izabranim predstavnicima – kazao je u svojoj izjavi potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Najnovije

spot_img