Ramić u selu Liplje – Kadrići kod Zvornika pustio u promet novoizgrađeni put

Preporučujemo

Povratničko naselje Liplje u Zvorniku posjetio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Sa predsjednikom Skupštine Grada Zvornika Mensurom Selimovićem, predstavnicima povratnika i mještanima sela Kadrići pustio je u promet novoizgrađeni put.

“Posjetio sam ovo mjesto gdje smo se uvjerili da je putna infrastruktura u izuzetno lošem stanju. Mještani su rekli da mogu obezbijediti učešće od 100 hiljada KM. Ako neko ulaže tolika sredstva u svoje mjesto, dakle, postoji volja za oživljavanjem tog kraja. Kao što možemo vidjeti Kadrići su doživjeli totalni preporod. Pored puta, koji je završen do kraja sela, završili su i vodovod, rasvjetu i drugi prateći sadržaji. Dijaspora je zainteresirana da ulaže u obnovu stambenih jedinica. Ljudi iz ovog sela koji borave u dijaspori su još jednom pokazali da vole svoj kraj i svoju državu. Pozitivan je ovo primjer brige i aktivizma ljudi, a Ministaratvo je tu da prepozna njihov rad i podrži ih.”, kazao je ministar Ramić

Gradska uprava Grada Zvornika podržala je projekat izgradnje puta.

“Zahvaljujući gradonačelniku i gradskoj upravi dio sredstava je izdvojen i za izgradnju puta u Kadriće. Velika je teritorijalna površina Grada, radi ograničenja budžetskih sredstava nismo uvijek u mogućnosti pomoći. Povratnici uvijek mogu računati da ćemo pružiti svaki vid podrške kada je u pitanju administrativna priprema ili neka stručna pomoć, a još bolje je kad obezbijedimo i učešće u projektima. Kadrići su prepoznati kao mjesto gdje ima volje da se načine pozitivni koraci i pomogli smo i kroz dodjelu finansijskih sredstava. Slično ćemo raditi i u drugim povratničkim mjesnim zajednicama”, istakao je predsjednik Skupštine Mensur Selimović

U izgradnji puta učestvovali su i mještani, značajnije oni koji žive u dijaspori. Dževad Hasanović vodio je aktivnosti oko priprema za rekonstrukciju puta, vodovoda i ulične rasvjete.

“Na početku je izgledalo kao nemoguća misija. Bili bismo zadovoljni ako završimo put, ali kako kažu ‘gdje je sloga, tu je i pobjeda’. Selo dobilo potpuno novi izgled. U toku su već radovi na obnovi nekoliko kuća. Dao sam obećanje, ako dođe asfalt ja ću obnoviti kuću. Asfalt došao, a i ja ispunjavam svoje obećanje. Radovi na kući su u završnoj fazi. Ovdje se definitivno vraća život”, zaključuje Hasanović.

Najnovije