Ramić i Salkić posjetili povratnička naselja u Bratuncu

Preporučujemo

U bratunačkim naseljima Joševa, Jagodnja, Žanjevo-Abdulići i Tegare jučer je u okviru „Dana sjećanja na žrtve Genocida u Bratuncu“, obilježena 30. godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom u ovim mjestima.

Preživjeli Bratunčani najprije su posjetili naselja Joševa i Jagodnja, gdje su na spomen – obilježjima položili cvijeće i proučili Fatihu nedužno ubijenim Bošnjacima. Na području ova dva naselja, prema dostupnim podacima, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 159 stanovnika (30,7 posto). Ubijeno je 28 djece, a najmlađe je imalo samo godinu dana.

Preživjeli su položili cvijeće i odali počast i ubijenim civilima Žanjeva-Abdulića. U ovom mjestu je upriličeno i svečano otvaranje spomen-obilježja na kojem su ispisana imena 83 žrtve srpskih zločina. Na današnji dan 1992. godine agresorske snage, potpomognute lokalnim Srbima su zauzele ovo naselje, te protjerale sve Bošnjake.

Tokom dana preživjeli Bratunčani su posjetili i naselje Tegare, gdje su kod spomen-obilježja uz polaganje cvijeća i učenjem Fatihe odali počast ubijenim stanovnicima ovog mjesta.

Obilježavanju godišnjica u ovim naseljima i otvaranju spomen-obilježja prisustvovali su i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, kao i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

(RTV GD/stav.ba)

Najnovije

spot_img