Ramić i Čampara posjetili povratnike na Sokocu

Preporučujemo

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Predrag Čajić posjetili su danas, u selu Pediše, općina Sokolac, povratničku porodicu Hameda Vražalice, u čijem dvorištu je sinoć podmetnut požar u kojem su uništena dva automobila i garažni objekt, prenosi Klix.

“Došli smo i na mjesto događaja da najprije izrazimo solidarnost i pružimo podršku u ime institucija porodici Vražalica u teškim trenucima, te da se upoznamo sa detaljima ovog slučaja. Uz osudu ovog kukavičkog i gnusnog čina, važno je da budemo zajedno i pošaljemo poruku svim povratnicima, koje je uznemirio ovaj događaj, da nisu sami. Mi smo uz njih, pažljivo ćemo pratiti ovaj slučaj i kao institucija nećemo dopustiti da ovo dovede u pitanje održivost ove povratničke zajednice”, kazao je ministar Ramić.

Dodao je da “naravno, nije lako nakon ovakvih stvari zanoćiti, kada brinete o porodici i djeci, ali naš odgovor ne smije biti mržnja već dostojanstveni oprez i odlučan zahtjev nadležnim organima i institucijama da rade svoj posao i provode zakon: protiv divljaštva i banditizma naš odgovor će biti red i zakon”, kazao je Ramić za Klix.

“Sa svim komšijama sam u dobrim odnosima, ne znam ko je ovo mogao uraditi. Zajedno radimo u šumi, teško mi je zbog toga. Vjerujem da će policija naći počinioca. Ova posjeta mi puno znači, država je pokazala pravo lice. Policija, dva ministra su tu, loš je povod, ali mi znači. Neka policija i sud nastavi raditi svoj posao”, kazao je Hamedov sin Ismet Vražalica.

Ministar Čampara je pozvao sve nadležne policijske organe entiteta RS da “u skladu sa svojim zakonskim obavezama garantuju građanima sigurnost i zaštitu imovine, te s obzirom da je riječ o povratničkoj populaciji da ulože maksimalne napore kako bi se počinioci u odgovarajućem roku izveli pred lice pravde, a povratnicima vratio osjećaj sigurnosti“.

U telefonskom razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem obećano je da će se sve učiniti da se otkriju i kazne vinovnici ovog slučaja.

“Svako ko napada na ugrožene kategorije, posebno na one koji su bili sistemski progonjeni zbog svoje vjerske ili etničke pripadnosti, zaslužuje drakonske kazne. Svako ko želi da ulije taj strah, treba da najprije iskusi duplu mjeru straha pa će se kaniti, jer očigledno samo pravna snaga može tome stati u kraj. Onaj ko je proizveo štetu morat će je nadoknaditi po principu odgovornosti, jer reda može biti samo ako ljudi snose posljedice za svoje postupke”, kazao je Čampara, za Klix.

Najnovije

spot_img