Radončić pred Sudom BiH: Nisam kriv

Radončić pred Sudom BiH: Nisam kriv

91
0
PODIJELI

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, koji je optužen da je ometao rad pravosuđa izjasnio se danas pred Sudom bih da nije kriv.

Rekao je da se nada da će u procesu koji se bude vodio biti dokazana sva maštovitost i tendencioznost tužioca.

Asim Crnalić, advokat optuženoga, zatražio je danas od Suda BiH da odgovori da li je po nalaogu ove institucije SIPA pregledala medinicsku dokumentaciju njegovog branjenika.

Minka Kreho, postupajući sudija u ovom slučaju kazala je da Sud nije izdao takav nalog te da je ona to vidjela iz medija. Dodala je da je Sud već uputio upit Tužilaštvu da odgovore po čijem nalogi i zbog čega je pregledana dokumentacija Fahrudina Radončića u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Crnalić je danas zatražio da se Sud odredi o prijedlogu odbrane za ukidanje pritvora Radončiću na šta je sudinica Kreho rekla da je taj prijedlog stigao te da ga je ona uputila Tužilaštvu BiH da se izjasni.

Nakon što je završeno ročište o izjašnjenju o krivnji Asim Crnalić, advokat Radončića, novinarima je kazao da je narušena pruivatnost njegovog klijenta koji je zbog zdravstvenih tegoba zadržan na KCUS-u, te da je SIPA čak tražila da pregleda dokumentaciju u ambulanti porodične medicine gdje se njegov branjenik liječi.

” Smatramo da to nije u skladu sa zagarantovanim pravima mog branjenika te da Tužilaštvo nije imalo odobrenje Suda da izuzima medicinsku dokumentaciju Fahrudina Radončić”, rekao je Crnalić.

Danas bi Ustavni sud BiH trebao da se očituje o apelaciji odbrane Fahrudina Radončića na mjere pritvora.