Radnici pristali na pomoć od 220 KM!

Radnici pristali na pomoć od 220 KM!

202
0
PODIJELI

Radnici propalih firmi iz Federacije BiH /FBiH/ prihvatiće odluku Vlade Tuzlanskog kantona o isplati 220 KM materijalne pomoći i 180 KM u prehrambenom paketu, ali će nastaviti svoju borbu, izjavio je predsjednik Sindikata Fabrike deterdženata “Dita” Dževad Mehmedović.

U popodnevnim časovima oko 120 radnika vratilo se iz Orašja autobusima u Tuzlu, odakle su u srijedu, 24. decembra, krenuli pješice prema Hrvatskoj, izražavajući nezadovoljstvo nebrigom vlasti.

Uz povike “Lopovi, lopovi” i “Dobićete batine”, radnici su danas u Tuzli od naselja Irac prošetali do nekadašnje zgrade kantonalne Vlade, koja je bila zapaljena u februarskim demonstracijama, prenosi portal “Kliks”.

Potpredsjednik Sindikata Fabrike namještaja “Konjuh” Mujo Gavranović kaže da su radnici zbog vremenskih neprilika prinuđeni da okončaju petodnevni marš i proteste.Radnici su se kratko zadržali ispred devastirane zgrade “Sodaso”, a potom su se vratili u autobuse i razišli kućama.
Oni traže da im se uveže radni staž, da se pokrene proizvodnja i da se u kantonali budžet uvrsti stavka o isplati materijalne pomoći u vrijeme nezaposlenosti.

Radnici jutros nisu mogli preći granicu u Orašju jer većina nije imala važeća dokumenta, a namjeravali su kolektivno iseljenje.