Radić Pero i ostali: Vidjela mrtva tijela u Jusićima

Preporučujemo

U nastavku suđenja za zločine počinjene kod Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavila da je tokom napada na selo Jusiće vidjela mrtva tijela Lutve, Ibrahima i Rame Smajlovića, čiji su posmrtni ostaci kasnije pronađeni u masovnoj grobnici “Ramin grob”.

Taiba Mustafić je ispričala kako je živjela u Jusićima s porodicom kada je krajem aprila 1992. godine iz sigurnosnih razloga otišla u Vukovije (općina Kalesija), gdje je bila petnaestak dana. Dodala je kako je njenom svekru Fikretu pištolj i dozvolu oduzeo Pero zvani Jarac, kao i to da je izvjesni Mensur sarađivao s Perom.

Posvjedočila je da je 27. maja započeo napad na Jusiće, prilikom čega se s djecom sakrila kod komšije u podrum.

“Puca po selu, hodaju srpski vojnici gore-dolje, jedni imaju čarape… Kuće gore, stare kuće su već izgorjele…”, kazala je Mustafić, dodavši da je kroz staklena vrata podruma vidjela kada su vojnici odveli Lutvu Smajlovića i njegove sinove, te da su iza njene kuće, gdje su ih odveli, dolazili jauci.

Navela je da je pet do šest vojnika došlo do podruma i da su nju i još nekoliko lica poveli nizbrdo te da je tom prilikom vidjela tijela svog tetka Lutve, Ibrahima i Rame Smajlovića, čiji su posmrtni ostaci kasnije pronađeni u masovnoj grobnici “Ramin grob”. Izjavila je da je njen djever Haso također pronađen u masovnoj grobnici.

Mustafić se prisjetila da je jedan od vojnika rekao da je “kapetan Marko” naredio da nju i ostala lica odvedu do Malešića, pred školu, gdje su se zadržali sat vremena, a nakon toga su odvedeni u Memiće (općina Kalesija). Dodala je da je Fatima Hasanović došla do škole sama, kazavši da su njenog supruga Džemala udarili sjekirom u glavu.

Pero Radić zvani Jarac, Božo Vidović, Petko Tomić zvani Gavran i Crni gavran, Branko Studen i Vlado Ristanović zvani Tošanov terete se za ubistva najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine.

Na upit Odbrana, svjedokinja je odgovorila da Radića nije vidjela u selu, dodavši da ga je poznavala, te je prepoznala optuženog u sudnici. Kazala je kako je direktno od svekra, koji je umro 1996., čula kako je Radić od njega oduzeo oružje. To joj je, tvrdi svjedokinja, potvrdila i svekrva.

Mustafić je izjavila da su vojnici nazvali “kapetana Marka”, koji im je naredio da nju i još nekoliko lica vode u Malešiće, tvrdeći kako je on rekao da ih niko ne smije dirati. Vojnici su tada kazali da će i on doći, ali ne zna da li ga je vidjela, kazala je svjedokinja na suđenju.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. mart.

Najnovije

spot_img