Radić Pero i ostali: Svekrva morala dozivati sina da izađe iz šume

Preporučujemo

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetila se napuštanja sela Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine, kada je posljednji put vidjela svekra i djevera.

Ismeta Islamović ispričala je da su mještani Jusića u maju bili pozvani da predaju oružje i da su tog dana prenoćili u jednoj kući, a da su se poslije vratili svojim domovima. Prema njenim riječima, 27. maja se zapucalo i ona se, sa troje djece i drugim mještanima, skrivala u podrumu svekrove kuće dok im vojnici nisu rekli da izađu.

“Svekar je vidio da gori kuća i pao je u nesvijest”, kazala je Islamović, dodavši da su vojnici svekra polijevali vodom.

Ona je navela da je među vojnicima prepoznala Vladu Tošanovog. Rekla je da su krenuli na stanicu u Jusićima, gdje im se nešto kasnije pridružila i svekrva sa sinom Rasimom. Svekrva joj je kazala da je morala zvati sina da izađe iz šume.

“Rekla je: ‘Vlado kaže, Pembo, nađi Rasima’”, navela je Islamović.

Ona je ispričala da su žene, djeca i muškarci prevezeni u školu u Malešiću i da su njenog svekra i djevera dva puta pozvali da izađu. U jednom trenutku, kako je navela, vidjela je muškarce sa rukama podignutim iznad glava.

Svjedokinja je rekla da su žene i djeca prevezeni u Memiće, a da su njen svekar Mustafa i djever Rasim pronađeni u masovnoj grobnici u Glumini, zajedno sa drugim mještanima Jusića.

Pero Radić zvani Jarac, Božo Vidović, Petko Tomić zvani Gavran, Branko Studen i Vlado Ristanović zvani Tošanov, terete se za ubistva najmanje 48 osoba u okviru progona stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine.

Na pitanja branioca Aleksandra Čokeše, svjedokinja Islamović je rekla da poznaje Radića i da ga tog dana kad su odvedeni iz Jusića, nije vidjela. Odbrani je kazala da ih ispred svekrove kuće niko nije maltretirao i da Ristanovića poslije toga više nije vidjela.

Svjedokinjin suprug Kasim Islamović rekao je da je u aprilu 1992. posljednji put bio u Jusićima i da je vidio da je stanje loše, te se vratio u inostranstvo gdje je inače radio. Sa suprugom i majkom se kasnije našao u Zagrebu. Naveo je da mu je majka pričala da je dolazio Vlado Ristanović i da je on zapalio očevu kuću.

“Vlado je našao pasoš od brata i kaže: ‘Pembo, gdje ti je Rasim? …viči ga’”, ispričao je svjedok, dodavši da je čuo kako su muškarce izveli iz škole u Malešiću i pobili, uključujući njegovog oca i brata.

Prema saznanjima Islamovića, njegova kuća u Jusićima srušena je poslije rata.

Branilac Miloš Perić pitao je svjedoka zbog čega u istrazi nije rekao da mu je majka pričala da je Ristanović zapalio očevu kuću. Islamović je kazao da je to pričao i u istrazi i da ne zna da li je uneseno u zapisnik.

Suđenje se nastavlja 21. februara.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img