Radetu Gariću 20 godina zatvora za ratne zločine u Vlasenici i Srebrenici

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Radeta Garića osudio na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, počinjenih na području općine Vlasenica tokom 1992. godine, te na području općine Srebrenica nakon pada te zaštićene enklave u ljeto 1995. godine.

Presudom je proglašen krivim za progon bošnjačkog stanovništva iz Vlasenice 1992. i Srebrenice 1995. godine – ubistvima, zatvaranjima, mučenjima, prisilnim nestancima i drugim djelima.

On je, prema optužnici, do polovine 1992. bio pripadnik rezervnog sastava policije u Vlasenici, a kasnije komandir Izviđačko-diverzantskog odjeljenja Odreda “Drinjača”, odnosno Interventnog voda Vlaseničke brigade.

Tužilac Predrag Tomić, tokom iznošenja završne riječi kazao je kako je optuženi u svojstvu pripadnika rezervnog sastava, znajući za sistematičan napad na nesrpsko stanovništvo, učestvovao u privođenju i premlaćivanju, znajući da su zarobljenici civili protivpravno zatočeni samo jer su bošnjačke nacionalnosti.

Tomić je rekao da optuženi Garić tokom suđenja nije pokazao da izražava kajanje i da se, “na osnovu prijetnji svjedocima o kojima su i sami svjedoci govorili, može zaključiti šta je spreman učiniti”. Garić je osuđen po svim tačkama optužnice, s izuzetkom optužbi za silovanje. Tužilac Tomić je također naglasio da Garić nije iskoristio svoje ovlaštenje da kao nadređeni spriječi činjenje zločina od pripadnika svoje jedinice.

Dodao je da je tokom postupka dokazano da je u svojstvu komandira Interventnog voda počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva Zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN) Srebrenica, za što je također osuđen današnjom presudom. Tomić je istakao da je Garić u mjestu Luke provjeravao autobuse i kamione, izdvajao muškarce i oduzimao dragocjenosti.

– Svjedok MK3 je rekao da je Garić pokazivao zlato i novac, a da je kasnije saznao da je uzeo od civila – naveo je tužilac.

Među žrtvama koje se pripisuju Gariću, bio je i jedanaestogodišnji dječak Adil Omerović iz Glogove kod Bratunca.

U kaznu je Gariću uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 20. decembra 2017. do 19. 10. 2020. godine, te od 18. 3. 2021. kada je ponovo uhapšen zbog kršenja mjera zabrane te se i dalje nalazi u pritvoru.

Najnovije

spot_img