Putnica iz BiH autobusom pokušala ući u Njemačku sa pozitivnim PCR testom

Preporučujemo

Nemilom događaju prekjučer su svjedočili putnici koji su krenuli iz BiH u Njemačku, kada je državljanka BiH pokušala ući u Njemačku sa pozitivnim PCR testom, u čemu ju je spriiečila tamošnja policija.

Iz autoprevozničke kompanije čije je usluge pomenuta putnica koristila rekli su da vozači prilikom ulaska u autobus obavezno traže PCR test, koji je putnica i pokazala.

“Test je bio preveden na njemački jezik, s tim da je dijagnoza bila napisana na latinskom jeziku. Vozači nisu znali da ta dijagnoza znači da je test pozitivan, pa su je pustili u autobus. Putnica je uspjela preći i hrvatsku i slovensku granicu, tek na njemačkoj granici su odvojili njen test i izvršili provjeru, gdje je ustanovljeno da je test pozitivan”, kažu iz ove kompanije.

Navode da je putnica odmah odstranjena iz autobusa koji je zadržan na granici i svi putnici bez prava boravka u Njemačkoj su vraćeni u BiH.

“Firma je organizirala drugi autobus, koji je preuzeo putnike sa granice kojim je odobren ulazak u Njemačku, njih 38 i krenuo prema odredištu, tj. prema gradovima gdje putnici idu. Ostali putnici koji su vraćeni sa granice iz razloga što nemaju boravište u Njemačkoj, njih 21, krenuli su sa našim autobusom prema BiH”, navode iz kompanije.

Istakli su da su iznenađeni ovim postupkom putnice, koja je svojim nesavjesnim ponašanjem ugrozila život 60 putnika, dva vozača i svih policajaca i carinika koji su vršili kontrolu, te da će protiv nje podnijeti tužbu.

“Zdravstvena ustanova koja je vršila testiranje, također se ponijela nesavjesno. Zaposlenici te ustanove su samo uručili test pacijentu i nisu odradili dalju proceduru, što je omogućilo putnici da krene na put u Njemačku. Putnici koji su vraćeni za BIH karte koje su kupili mogu iskoristiti za ponovno putovanje, ili se mogu javiti u našu najbližu poslovnicu da im izvršimo povrat novca”, navode iz kompanije “Kantić Touristik”.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img