Puštanjem ratnog izvještaja Nine Ćatića u Srebrenici obilježen Svjetski dan radija

Preporučujemo

Puštanjem audio-snimka izvještaja Nine Ćatića iz Srebrenice 10. jula 1995. godine, Memorijalni centar Potočari – Srebrenica , danas je obilježio Svjetski dan radija. 

Bila je to i prilika da se prisjete i nekoliko važnih momenata u radio-izvještavanju pred sam pad Srebrenice i genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN.

Stravični izvještaji

U 15 sati 8. jula Radio Bosne i Hercegovine daje opširan izvještaj o krajnje kritičnoj situaciji u zaštićenoj zoni Srebrenica, koju već treći dan “Karadžićeve” snage strahovito napadaju i granatiraju, a uz masovna razaranja, ubijanja i ranjavanja, umire se i od gladi.

Radio 99 isti dan prenosi izjavu predstavnika UNPROFOR-a, koji traže blisko prisustvo vazdušnih snaga nad Srebrenicom pošto su Karadžićeve snage pregazile jednu od posmatračkih baza holandskih ‘plavih šljemova'“, bile su vijesti koje su stizale do bosanske i svjetske javnosti svega tri dana pred pad Srebrenice.

Dan kasnije Radio BiH javlja da su u Srebrenici četnici, kod Zelenog Jadra, zarobili 15 holandskih vojnika i ubili jednog. U 15 isti radio donosi dramatični tonski izvještaj svog reportera iz Srebrenice koji kaže da su četnici prešli granicu demilitarizovane zone Srebrenica, da se UNPROFOR povlači, a da preostali ‘plavi šljemovi’ bježe i da stanovništvu prijeti masovan pokolj. Izvještavanje se nastavilo.

Traženje zaštite

Sljedeće vijesti iz Srebrenice odnosile su se na traženje pomoći stranih zvaničnika kako bi se spriječio genocid na Bošnjacima koji su živjeli unutar UN-ove zaštićene zone.

Premijer Silajdžić upućuje pismo NATO-u u kojem pita zašto nema reakcije kada je izvršen napad na civile i UNPROFOR.

Posljednji izvještaj

– Bili smo u blokadi i nismo znali koliko je tačno ljudi u Srebrenici, ni koliko vojske tamo ima, kojom se snagom napada. Kada smo dobili informaciju o padu Srebrenice, strašan muk je nastao među kompletnom ekipom koja je tu radila. Dobili smo posljednji izvještaj Nine Ćatića, poslije kojeg se on više nije nikada javio. To je bio glas koji je svojom bojom sve kazivao – sjeća se Miljenko Voćkić, tadašnji uposlenik Radio BiH.

(RTV GLAS DRINE/DNEVNI AVAZ)

Najnovije

spot_img