Prve izbjeglice stigle do Hrvatske, desetak uhapšenih zbog ilegalnog ulaska

Prve izbjeglice stigle do Hrvatske, desetak uhapšenih zbog ilegalnog ulaska

145
0
PODIJELI

Policijska vozila su raspoređene širom hrvatske granice i one koji uđu ilegalno u državu voze u policijsku stanicu. Na međugraničnom prostoru policija izbjeglice preusmjerava na granične prelaze.

Sve više izbjeglica policija dovozi u stanicu, prema procjenama reportera s terena ovdje ih je stotinjak, ima žena i male djece.

Portparol Hrvatskog Crvenog krsta Katarina Zorić kaže da Crveni krst ima pripremljena materijalna sredstva za prihvat – vodu, setove za prvu pomoć, deke, akrtikle za ličnu higijenu i drugo.

U polja izmedju Hrvatske i Srbije stalno odlaze marice, kupe ljude i dovode ih u Tovarnik u policijsku stanicu.

Treba utvrditi imaju li pravo na pomoć, odnosno međunarodnu zaštitu ili ne.

Prema podacima koje je izvještač Tanjuga dobio od pripadnika međunarodnih organizacija, do 7.30 časova u Šid je, kako autobusima, tako i taksijima, pristiglo oko 80 izbjeglica, koje su nastavile put pješice na teritoriju Hrvatske.

Autobus je iskrcao putnike u blizini prelaza Tovarnik, na kilometar od hrvatske teritorije.

Izbjeglice su kopnenim putem, zaobilazeći zvanični prelaz, krenule u pravcu hrvatske teritorije.

Nadležne vlasti očekuju još tri autobusa, koja su tokom noći krenula iz Preševa, ali i nastavak talasa izbjeglica u tom dijelu Srbije.

Među izbjeglicama koje su pristigle autobusom iz Preševa bio je i Avganistanac Ali, koji je sa suprugom i dvoje dece 60 dana na putu.

On je rekao da je napustio svoju domovinu pošto je ostao bez posla i da traga za boljom budućnošću.

Inače, u Šidu je nekadašnja dečija bolnica “Principovac” pripremljena za prihvat izbeglica, a taj objekat se nalazi na samo stotinu metara od graničnog prelaza Sot.

“Pripremili smo objekat za prihvat izbeglica”, rekao je upravnik objekta Radoslav Milošević.

On je rekao da će u tom objektu moći da bude zbrinuto 250 majki sa djecom i da će za ostale biti postavljeni šatori. U prihvatni centar biće primane izbjeglice koje budu dolazile organizovanim, a ne individualnim prevozom. U nekadašnjoj dječjoj bolnici od ranih jutarnjih časova čeka se na dolazak autobusa sa izbjeglicama koji su krenuli iz Preševa, ali su se izbjeglice odlučile da ne svraćaju u prihvatni centar, već da odmah krenu na put.