Provjere u vezi s imenovanjem novog direktora Uprave policije MUP-a TK

Preporučujemo

Po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona pripadnici Federalne uprave policije FBiH izuzimaju materijalnu dokumentaciju iz MUP-a TK i Vlade TK vezanu za imenovanje novog  direktora Uprave policije MUP-a TK Safeta Ibrahimovića.

Poduzimaju se sve potrebne radnje u cilju utvrđivanja da li su prilikom imenovanja direktora prekršene odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima TK, kao i provjere o  drugim okolnostima koje se vezuju za postupak imenovanja novog komesara.

Saslušavaju se i određeni svjedoci koji imaju saznanja o postupku imenovanja.

Ove provjere se obavljaju u sklopu već ranije otvorene istrage protiv ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića koji je osumnjičen za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a vezano za protivzakonito djelovanje i miješanje u operativnu samostalnost direktora Uprave policije u ranijem periodu, saopćili su iz Tužilaštva TK. 

Nakon obavljenih provjera će se donijeti odluka da li će biti proširena istraga protiv ministra unutrašnjih poslova TK, kao i to da li će istragom biti obuhvaćene i neke druge osobe.

Najnovije