Protesti u Briselu i brojnim drugim gradovima: Ne damo BiH, u njoj ima mjesta za sve

Preporučujemo

U 35 gradova širom svijeta održani su protesti zbog političke krize u Bosni i Hercegovini. Oni centralni, koji su počeli u 12 sati, bili su u Briselu kao središtu Evropske unije.

Kako su ranije poručili organizatori protesta, a to su građani koji su migrirali iz Bosne i Hercegovine, na ovaj način žele upozoriti na mogućnost izbijanja novog sukoba te da je neprihvatljivo da se država dodatno dijeli po etničkoj osnovi.

Po početku protesta istaknuto je da se ignorisalo ono što se 90-ih dešavalo na prostoru, kako je navedeno, udaljenom 25 minuta leta iz Rima. Napomenuto je da su tada postojali logori u “srcu Evrope”.

Upozoreno je da mnogi u Evropi zanemaruju to da postoji mogućnost izbijanja novog sukoba. Kako je rečeno, ovo nije okupljanje samo za Bosnu i Hercegovinu, već za cijelo čovječanstvo.

“Ne damo Bosnu i Hercegovinu, u njoj ima mjesta za sve”

Prisutnima u centru Brisela, gdje se nalaze institucije Evropske unije, obratio se predsjednik nizozemske organizacije Platforma za Bosnu i Hercegovinu, koja je jedan od organizatora protesta, Hamdija Draganović. On je tokom rata bio logoraš u logorima Omarska, Keraterm i Manjača.

“Sve nas pokreće ljubav za Bosnu i Hercegovinu. Iza nas stoje građani Bosne i Hercegovine i prijatelji kojima je stalo do prosperiteta Bosne i Hercegovine. Mi smo Bosanci i Hercegovci koji su najčešće silom protjerani ili koji su bili ekonomski bili primorani da napuste Bosnu i Hercegovinu. Mi smo jednostavno grupa koja ne želi da šuti”, rekao je Draganović.

Kako je kazao, tokom posljednjeg rata su bili naivni te su zbog toga platili visoku cijenu. Osudio je djelovanje vlasti Republike Srpske i zanemarivanje drugih država onog što se trenutno dešava u Bosni i Hercegovini.

Pitao se zašto i Bosna i Hercegovina ne može biti uređena zemlja u kojima će se građani baviti životnim pitanjima.

“Ne damo Bosnu i Hercegovinu, u njoj ima mjesta za sve”, zaključio je Draganović.

Poručio je evropskim političarima da ne potcjenjuju Bosnu i Hercegovinu te da će Evropska unija biti puno bogatija kada Bosna i Hercegovina bude njenom članicom.

“Pokažite Dodiku da je prevršio svaku mjeru”

Obratili su se i dvoje europarlamentaraca koji su nedavno posjetili Bosnu i Hercegovinu, Tineke Strik iz nizozemske stranke Zelena ljevica i Thomas Waitz iz stranke Zelenih u Austriji.

“Tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini shvatila sam da veliki broj ljudi brinu zbog mogućnosti novog rata. Koliko je bolno i koliko je bilo traumatično kada su Bosanci i Hercegovci u ratu bili prepušteni sami sebi – to se više ne smije nikada ponoviti”, navela je.

Ocijenila je da je retorika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika ista retorici iz 90-ih godina.

Strik je osudila odnos Rusije i Kine prema Bosni i Hercegovini, kao i prisustvo dvojice europarlamentaraca francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje, na čijem je čelu Marine Le Pen, Thierryja Mariana i Hervea Juvina na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske.

Za nju nije slučajno što premijer Mađarske Viktor Orban i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, koji je zvaničnik Orbanove desničarske stranke Fidesz, finansijski podržavaju Dodika.

Pozvala je međunarodne zvaničnike da reaguju na političku krizu u Bosni i Hercegovini kako bi država prešla iz, kako je rekla, iz dejtonske u briselsku fazu.

“Pokažite Dodike da je prevršio svaku mjeru i reagujte”, istakla je Strik.

Naglasila je da građani Bosne i Hercegovine trebaju živjeti po standardima po kojima žive građani ostalih evropskih država. Thomas Waitz je naglasio da građani Bosne i Hercegovine imaju podršku te da dalje mogu računati na nju.

Prisutni europarlamentarci su ponovo pozvali na sankcionisanje Dodika.

Strik smatra da se rad visokog predstavnika Christiana Schmidta potkopava te da Evropska unija nije prepoznala njegov značaj te da mu treba pružiti veću podršku.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img