Prostorni planovi Sapne i Teočaka su u fazi izrade

Prostorni planovi Sapne i Teočaka su u fazi izrade

483
0
PODIJELI

Iz Zavoda za prostorno uređenje i urbanizam TK-a je saopšteno da se od Nove godine ne mogu izdavati urbanističke saglasnosti za izgradnju stambenih i poslovnih objekata, jer 11 općina u TK-a, među kojima i Općine Sapna i Teočak, nisu izradile i usvojile svoje prostorne planove na temelju kojih se one mogu izdavati.

Općina Sapna napravila je prvi dio prostornog plana, tj prostornu osnovu koja je inače i najzahtjevniji dio. Izrada drugog dijela prostornog plana je u toku. Iz službe za urbanizam Općine Sapna je saopšteno da će općina svoj prostorni plan dobiti do polovine ove godine.Iz ove službe su kazali da je vrlo mali procenat izdavanja urbanističkih dozvola na prostoru Općine Sapna, pa građani u ovom periodu neće biti ugroženi odlukom Zavoda za prostono uređenje i urbanizam TK-a.

S druge strane, Općina Teočak, odnosno općinsko vijeće izvšilo je imenovanje komisijeza provođenje postupka i procedura za izradu Prostornog plana općine.

Kako se radi o veoma značajnom dokumentu kojim se vrši plansko uređenje cjelokupnog prostora općine, a i aktivnostima koje zahtjevaju zanačajnija finansijska sredstva, nakon utvrđivanja svih potrebnih predhodnih aktivnosti, kaoi ciljeva i prioriteta, komisija je u fazi priprema za izbor izvođača radova.

„Prema planu očekujemo završetak postupka krajem marta 2016. tako da ćemo biti u mogućnosti odgovoriti na zahtjeve građana u građevinskoj sezoni 2016-oj godina „ , kazali su nadležni u Općini Teočak