Prijem povodom obilježavanja 30. godišnjice formiranja ARBiH

Preporučujemo

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je organizovao danas prijem za predstavnike Koordinacije boračkih saveza i udruženja u okviru obilježavanja 30. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Premijer Halilagić je uz čestitke svim pripadnicima Armije, izrazio i zadovoljstvo zbog činjenice da Tuzlanski kanton na dostojanstven način obilježava ovaj izuzetno značajan datum iz naše novije historije.

– Pažnja koju ovom datumu posvećujemo danas posebno je važna zbog mlađih generacija koje tek dolaze. Mlade generacije, kojima i sam pripadam, zbog naše budućnosti trebamo poznavati svoju historiju. Zato je između ostalog, potrebno ovaj dio naše historije izučavati i u školskom procesu. Doprinos tome je i Dodatak udžbeniku Historije za 9. razred osnovne škole kojeg smo nedavno promovirali – zaključio je premijer Halilagić.

I današnji susret je iskorišten kako bi se naglasila potreba stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, a to su stambeno zbrinjavanje, školovanje djece i liječenje, te zapošljavanje demobilisanih boraca.

– Tuzlanski kanton je u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema ovoj populaciji. U ovom Kantonu se dosljedno poštuju dopunska prava boračke populacije koja su definisana i Zakonom i očekujemo da će tako biti i u narednom periodu. Razumijevajući značaj i potrebu da se odužimo našim borcima ove godine smo i povećali egzistencijalne boračke naknade za 25% i naše učešće u nabavci ortotsko – protetskih pomagala za naše ratne vojne invalide. Niti jednog momenta ne smijemo zaboraviti da smo danas u prilici graditi ovu državu zahvaljujući pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine – kazao je ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović danas je kazao da je na mladim generacijama odgovornost da sačuvaju ono za što se u ratu izborila Armija Republike Bosne i Hercegovine, te da jačaju bosanskohercegovačke institucije i društvo u okvirima europskih integracija.

Inače, centralni dio obilježavanja 30. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine bit će upriličen u petak, 15. aprila u Živinicama, kada će biti upriličena Svečana akademija u Sali Bosanskog kulturnog centra u Živinicama, a uz polaganje cvijeća i odavanje počasti na Spomen obilježju šehidima i poginulim braniteljima ARBiH, Bisti heroja OOR 92-95. Nesiba Malkića, te Partizanskom spomen obilježju, kao i svečanog defilea, 15. aprila u Živinicama će biti održana i brojna sportska takmičenja, saopćeno je iiz Vlade TK.

Najnovije

spot_img