Preporuke poslodavcima za zaštitu radnika zbog visokih temperatura

Preporučujemo

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da u skladu s odredbom člana 9. stav 5. Zakona o zaštiti na radu, izdaje preporuke poslodavcima radi  sprečavanja štetnih posljedica po zdravlje radnika usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. 

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati te nastavak poslova poslije 17 sati. Ukoliko je proces rada kod poslodavca organizovan na način da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, preporučeno je da radnici koji obavljaju poslove na otvorenom počnu raditi od šest sati ujutro.

Također, poslodavcima se preporučuje da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korišćenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i korišćenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da prilagode organizaciju radnog vremena tako da početak radnog vremena bude usklađen s trenutnim vremenskim uslovima. Osim toga, poslodavci bi trebalo da omoguće adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, organima vlasti te drugim pravnim osobama, kao i na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva poslodavce da se pridržavaju ovih preporuka kako bi zaštitili zdravlje svojih radnika tokom perioda visokih temperatura, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Najnovije

spot_img