Preminula Hadžira Avdić iz Grbavaca:Zločinci joj ubili pet sinova i muža

Preporučujemo

Uz Havu Tatarević, Naziju Beganović i nekoliko Srebreničanki, Hadžira Avdić iz Grbavaca kod Zvornika je među najožalošćenijim majkama u našoj zemlji.

Ona je 21. maja 1992. godine ostala bez muža Halče i peterice sinova koji su odvedeni iz porodične kuće prema obližnjem Karakaju, gdje su, kasnije će se ispostaviti, svi ubijeni.

Kobnog datuma, u ničim izazvanom napadu i bez ikakvog otpora, srpske paravojne jedinice su ubile i odvele u zatočeništvo više od 80 mještana Grbavaca, što je činilo petinu sela.

Tijela skoro svih, uključujući Hadžirine sinove i muža, pronađena su u jesen 1998. godine u masovnoj grobnici Ramin Grob u naselju Glumina.

Hadžira Avdić je izgubila supruga Halču (1949.) i sinove Mefaila (1967.), Naila (1970.), Ismaila (1972.) Mevludina (1975.) i Advira (1978.).

Tog dana odvedeni su i kasnije ubijeni i njen 60-godišnji svekar Safet te djeveri Osman i Šefik.

Od nekada brojnog potomstva u porodici Avdić ostale su žive samo dvije kćerke najstarijeg Hadžirinog sina Mefaila, tada sedmogodišnja Edina i petogodišnja Almedina, koje su sada udate i imaju svoje porodice.

Grbavci su među naseljima s najvećim stepenom stradanja u BiH. Ubijani su i odvođeni i starci, žene i djeca. Iako su vođene razne istrage, još uvijek niko od nalogodavaca i izvršilaca teških zločina u ovom mjestu nije procesuiran.

Najnovije

spot_img