Preliminarni rezultati: SDA i SNSD u vodstvu za državni i entitetske parlamente

Preliminarni rezultati: SDA i SNSD u vodstvu za državni i entitetske parlamente

72
0
PODIJELI

Stranka demokratske akcije (SDA) vodeća je u tri od pet izbornih jedinica za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta Federacija BiH, a u po jednoj izbornoj jedini vodeće su Demokratska fronta (DF) i Koalicija predvođena Hrvatskom  demokratskom zajednicom (HDZ) BiH, prenosi Anadolu Agency. 
Savez za bolju budućnost (SBB) je drugoplasirani u jednoj, a trećeplasirani u dvije izborne jedinice. Izborni prag u pojedinim izbornim jedinicama prešli su SDP i HDZ 1990.

Dosad je za Predstavnički dom PS BiH obrađeno između 78,10 i 88,60 posto glasačkih listića u zavisnosti od izborne jedinice.

Iz bh. entieta Republika Srpska u dvije od tri izborne jedinice za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH vodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a Srpska demokratska stranka (SDS) u jednoj.

Značajnije rezultate, odnosno prelazak izbornog praga od tri posto zabilježili su i koalicija PDP-NDP i koalicija DNS-NS-SRS.

U devet od 12 izbornih jedinica za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH vodi SDA, a u tri koalicija predvođena HDZ-om BiH.

Među strankama koje su prešle izborni prag nalaze se Demokratska fronta, SBB, SDP, HDZ 1990 te u jednoj Naša stranka.

Prema podacima CIK-a BiH za Predstavnički dom PF BiH, dosad je obrađeno između 71,18 i 93,75 posto glasačkih listića u zavisnosti od izborne jedinice.

SNSD vodeća je stranka u šest od devet izbornih jedinica za Narodnu skupštinu Republike Srpske, a koalicija SDS-PUP-SRSRS u tri izborne jedinice.

Među strankama koje su prešle izborni prag nalaze se i koalicija DNS-NS-SRS, PDP, SP, Narodni demokratski pokret i koalicija Domovina.

Za Narodnu skupštinu RS dosad je prebrojano između 72,83 i 94,26 posto glasova.

– Kantonalne skupštine u Federaciji BiH –

Od ukupno deset kantona u FBiH, SDA vodi ubjedljivo u šest kantona: Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosanskopodrinjskom, Srednjebosanskom i Sarajevskom.

Koalicija predvođena HDZ-om BiH vodi u četiri kantona: Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10 (Livno).