Predsjednički izbori: U Hrvatskoj predizborna šutnja

Predsjednički izbori: U Hrvatskoj predizborna šutnja

93
0
PODIJELI

U susjednoj Hrvatskoj je na snazi predizborna šutnja pred predsjedničke izbore koji će se održati sutra, 28. decembra, a na kojima će građani odlučivati ko će od četvoro kandidata sljedećih pet godina biti na čelu države.

Predizborna šutnja je počela u prvim minutama subote, a završit će u nedjelju u 19 sati.
Sve što su željeli poručiti javnosti kandidati su poručili u proteklih 18 dana, koliko je službeno trajala predsjednička kampanja.

Nedavnim izmjenama Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske određeno je da šutnja i na tim izborima završava u 19 sati, pa se neće morati čekati ponoć da bi DIP objavio svoje rezultate.

Već od 20 sati na DIP-ovim internetskim stranicama bit će dostupni podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati.

Za naklonost birača u nedjelju se bore aktuelni predsjednik Ivo Josipović, pravnik i muzičar (SDP), Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) bivša ministrica i diplomatkinja, ugledni ljekar Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid) politički aktivista i najmlađi predsjednički kandidat u historiji.

Pravo biranja na šestim predsjedničkim izborima u nezavisnoj Hrvatskoj ima nešto manje od 3,8 miliona birača.