Predloženo raspisivanje potjernice za Goranom Tešićem, kome se sudi za zločine u...

Predloženo raspisivanje potjernice za Goranom Tešićem, kome se sudi za zločine u Vlasenici

213
0
PODIJELI

Tužilaštvo BiH je od Državnog suda zatražilo raspisivanje potjernice i određivanje pritvora za Gorana Tešića, kome se sudi za zločine počinjenje u Vlasenici.

Kako je rekao tužilac Dževad Muratbegović, Goran Tešić nije pristupio na prethodno ročište zbog čega je Tužilaštvo Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) naredilo da izvrše potragu za optuženim.

“Otišli su na adresu i utvrdili da ne boravi na toj adresi, te su od kolega sa posla čuli da se od 31. januara nije pojavio na poslu”, rekao je tužilac Muratbegović dodavši kako je optuženi 29. januara izašao na Graničnom prelazu Karakaj, ali se istog dana vratio.

Branilac optuženog Miloš Perić je kazao kako je vršio provjere identične onim koje je provela SIPA, ali da nema nikakvih saznanja.

“Pokušavao sam ga dobiti i na telefon putem kojeg smo komunicirali, ali se ne javlja“, rekao je Perić dodavši kako odluku za određivanje mjera pritvora ostavlja na ocjenu Sudu.

Perić je na ročištu održanom 3. februara rekao da se sa svojim branjenikom čuo prošle sedmice, dok je optuženi Zoran Tešić rekao da mu se brat ne javlja na telefon.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić je dodao kako se ovaj predmet skoro priveo kraju, te pitao za mišljenje o razdvajanju predmeta optuženog Gorana Tešića u odnosu na Simu Stupara i Zorana Tešića.

Tužilaštvo je navelo kako se ne protivi ovom prijedlogu, dok je branilac Perić kazao kako i tu odluku ostavlja na ocjenu Suda.

Tešićima i Stuparu se sudi za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci, te napadi na sela.

Prema optužnici, Stupar i Goran Tešić bili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).