Pravosnažna presuda Općinskog suda Tuzla: Medicinskoj sestri dvije i po godine zatvora...

Pravosnažna presuda Općinskog suda Tuzla: Medicinskoj sestri dvije i po godine zatvora zbog prevare

732
0
PODIJELI

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla i za Muniru Zildžić iz Tuzle donio osuđujuću pravosnažnu presudu i izrekao joj kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci zbog produženog krivičnog djela prevara, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, optužnicom se Muniri Zildžić, koja je radila kao medicinska sestra u Domu zdravlja Tuzla, na teret stavljalo da je u periodu od 2010. do kraja 2013. godine počinila 12 krivičnih djela prevare i sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 84.000 KM. Također, pravosnažnom presudom se Zildžić obavezuje da nadoknadi štetu oštećenim u spomenutom iznosu.

– U optužnici je navedeno da je Zildžić počinila spomenute prevare tako što je većem broju osoba davala lažna obećanja da će omogućiti zaposlenje u javnim institucijama, ili u nekoliko slučajeva invalidsku ili prijevremnu penziju njima ili njihovim članovima porodice, kao i u dva slučaja lažna obećanja da će omogućiti podizanja većih kredita u banci. Od oštećenih je uzimala novac iako svjesna da nema nikakvog utjecaja i mogućnosti da obećanja i ispuni te je tako sebi pribavila navedenu protivpravnu imovinsku korist – navode u Kantonalnom tužilaštvu.

Također, Kantonalni sud Tuzla je uvažio žalbu Tužilaštva i ukinuo prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla kojim se od optužbe oslobađaju Zijad Smajić i Adamo Arnautović, te vratio prvostepenom sudu predmet na ponovno suđenje. Optužnicom Tužilaštva se spomenuti terete da su u dva slučaja bili saučesnici Muniri Zildžić u prevarama.