Pravoslavni vjernici u BiH i širom svijeta obilježavaju najradosniji blagdan Vaskrs

Preporučujemo

Pravoslavci u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju najveći blagdan Vaskrs koji predstavlja temelj kršćanske vjere. Ovim praznikom proslavlja se Isusov povratak u život (vaskrsenje).

Po kršćanskom vjerovanju vaskrsenje se dogodilo trećeg dana poslije njegove smrti tj. prve nedjelje poslije Velikog petka.

Pripreme za Vaskrs obično počinju na Veliki četvrtak, dan pričešća, a nastavljaju se tokom Velikog petka kada se farbaju vaskršnja jaja. Inače, Veliki petak simbolizira stradanje Isusa Krista i njegovo raspeće na krstu na golgoti.

U našoj zemlji pravoslavci ovaj praznik obilježavaju tradicionalno, tucanjem jaja i blagdanski pozdravom i otpozdravom “Hristos vaskrse!” i “Vaistinu vaskrse!”. Ujutro se ide na vaskršnju liturgiju, a nakon povratka kući pale se svijeće te se kandionicom kadi dom.

Ove godine će pravoslavni vjernici u našoj zemlji Vaskrs proslaviti u skladu s mjerama sigurnosti koje su donesene zbog pokušaja suzbijanja širenja pandemije koronavirusa. Uprkos ovom blagdanu u bh. entitetu Republika Srpska Štab za vanredne situacije zabranilo je kretanje od subote u 15 sati do ponedjeljka u 5 sati.

Osobe koje su izuzete iz ove zabrane su zdravstveni radnici, policija te pripadnici sigurnosnih agencija.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img