Pozitivna priča u Vlasenici: Mujo Begić ima sadnice najpoznatijeg italijanskog lješnjaka

Preporučujemo

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je Muju Begića u Vlasenici koji je zarađeni novac u dijaspori sa svojim partnerima Italijanima Gianpiero Tuozzo i Balla Alessandro odlučio uložiti u svoje rodno mjesto, na taj način zaposlio komšije i pomogao u razvoju svoga kraja.


Mujo je na 20 hektara zasadio sadnice najpoznatijeg italijanskog lješnjaka TGL. Iako živi i radi u italijanskom gradu Milanu, odlučio se na investiciju u svom rodnom mjestu. 
Danas na porodičnom imanju Mujo angažuje oko 30 povratnika koji obrađuju zasade. 

“Dugo već sanjam nešto slično, neki projekat za moje Vlaseničane. Sada gledam moje komšije koji tu rade i sretan sam zbog toga. Svi zajedno radimo i činimo sve da naš ambijent bude što bolji i kvalitet života svakog čovjeka bude jednak kvalitetu života bilo kojeg čovjeka u svijetu” istakao je Mujo Begić.
Vlastitim resursima je Mujo došao do zasađena 22 hektara, a plan je na proljeće stići do 35 hektara, dok je krajnji cilj 100 hektara vlastitog zasada i 500 hektara sa kooperanatima.

“Vidjeli smo veliki entuzijazam i volju porodice Begić da ovdje u Vlasenici okupe veći broj povratnika, zaposle ih i obrade  imanja. Uveliko su uspjeli u tome do sada. Uložili su sredstva i vrijeme, naša podrška će im pomoći da unaprijede svoj rad i da im olakšamo koliko možemo. Svaka ideja koja okuplja povratnike i podržava povratak će biti prepoznata s naše strane, a pogotovo kada se radi o ozbiljnim projektima kao što je ovaj kojeg implementira porodica Begić. Ljudi iz dijaspore su značajan faktor za bosanskohercegovačku privredu i oni moraju imati svoje mjesto u našim programima” zaključio je Ramić prilikom posjete imanju porodice Begić.

Najnovije

spot_img