Potvrđena optužnica: Nediću i Đurkoviću će se suditi za zločine na Tursunovom Brdu

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženike Radomira Nedića i Ratka Đurkovića tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti na području Tursunovog Brda, koje je tada bilo u sastavu Općine Ugljevika.

– Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženike Radomira Nedića i Ratka Đurkovića tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, u vezi s krivičnim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su optuženici Radomir Nedić i Ratko Đurković, u razdoblju od početka aprila 1992. godine do kraja oktobra 1992. u okviru širokog i sistemskog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području općine Ugljevik, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio napada, učestvovalo u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnom i vjerskom temelju u vezi s ubistvom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protupravnim, samovoljnim, vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine i kršili pravila prema ratnim zarobljenicima u vezi s ubistvima.

Optužnica tereti Radomira Nedića, da je u svojstvu komandanta Prve majevičke brigade VRS, i Ratka Đurković, u svojstvu komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS, kao nadređene osobe propustili da poduzmu neophodne i razumne mjere da neposredni počinioci krivičnih djela, koja se optuženicima stavljaju na teret, budu kažnjeni.

Najnovije

spot_img