Potvrđen prvi slučaj korona virusa u Sloveniji

Preporučujemo

Slovenski premijer Marjan Šarec objavio je na Twitteru da je potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom u ovoj zemlji.

Kako je javio Reuters, pozivajući se na novinsku agenciju STA, pacijent je u Sloveniju doputovao iz Maroka, a išao je preko Italije.

Trenutno se nalazi u bolnici u Ljubljani. Slovenija je do sada izvršila 352 testa na korona virus.

Mađarska je u srijedu potvrdila svoja prva dva slučaja korona virusa kod dvojice iranskih studenata.

O prvim zaraženima izvijestio je premijer Viktor Orban na svom Facebook profilu.

“Još nemaju simptome ali zaraza je potvrđena”, napisao je, naglasivši kako su hospitalisovani.

U Hrvatskoj je potvrđen deseti slučaj zaraze korona virusom, a bolesnik je u Varaždinu, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Riječ je o vozaču kamiona koji se 29. februara vratio iz Italije, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Zdravstvene službe Italije razmatraju uspostavljanje nove karantinske crvene zone kako bi pokušali suzbiti širenje korona virusa u ovoj evropskoj državi koja je najteže pogođena ovom epidemijom, a nakon velikog skoka broja smrtnih slučajeva uslijed virusa.

Kako je prenio Reuters, oboljelo je 3.090 Italijana, a preminulo njih 107. Agencije dodaju kako je širom svijeta više od 93.000 oboljelih (najvećim dijelom u Kini).

Zaključno s utorkom, Italija ima najveći broj preminulih od korona virusa poslije Kine, a treći je Iran, gdje je umrlo najmanje 77 osoba.

Tada su brojke bile: Kina (80.270 zaraženih, 2.981 umrli), Južna Koreja (5.612 zaraženih, 32 umrla), Italija (2.502 zaraženih, 79 umrlih), Iran (2.359 zaraženih, 77 umrlih), Japan (991 zaraženih, 12 umrlih).

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img