Porodice ubijenih Zvorničana dočekali uvredljivi grafiti na zidinama Doma kulture u Pilici...

Porodice ubijenih Zvorničana dočekali uvredljivi grafiti na zidinama Doma kulture u Pilici (FOTO)

4200
0
PODIJELI

U sklopu obilježavanja 24. godišnjice od zločina nad Bošnjacima opštine Zvornik, danas je upriličena posjeta Domu kulture u Pilici, odnosno mjestu zatočenja Bošnjaka sa područja opštine Zvornik , koji su iz njega odvedeni na strijeljanje u Gerinoj klaonici u Zvorniku.

Dokaz da ni skoro dvije i po decenije nakon monstruoznih zločina nad zvorničkim Bošnjacima nema pokajanja ni želje za pomirenjem od strane onih koji su činili te zločine, su uvredljivi grafiti na oronulim zidovima Doma kulture u Pilici.

Naime, neko se pobrinuo da porodice žrtava i preživjele žrtve dočeka sa parolama podrške osuđenim ratnim zločincima i najodgovornijim za masovna strijeljanja i zvornički nepresuđeni genocid , kao što su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Vojislav Šešelj, a u potpisu je stajalo “Vukovi sa Drine”.

Uvrede žrtavama i njihovim porodicama u svom govoru je prokomentarisao glavni imam MIZ Zvornik, Haris ef. Mustajbašić.

“Neko se pobrinuo da na zidove ostavi potpise onih koji su odgovorni za ono zbog čega se mi danas ovdje okupljamo. S obzirom da nije ovo bilo prošle godine vjerujemo da je to neko maksuz za nas pripremio”, kazao je efendija Mustajbašić.

“Vama majkama, očevima, djeci…teško je kazati bilo šta, zato što je vaša bol nemjerljiva.Ipak, želim da ukažem na dvije stvari: na žalost i na ljubav. Ovdje smo , jer smo žalosni. Sjećamo se šta se našim najmilijim dogodilo. Ako ne budemo učinili da sjećanje na one koji su se žrtvovali za domovinu traje svakog dana , a ne samo na Dan sjećanja, bojim se da to sjećanje neće imati onu pravu svrhu”, zaključio je glavni imam MIZ Zvornik, Haris ef.Mustajbašić.

Početka juna 1992. godine, prisjetio se i Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica ubijenih i nestalih civila opštine Zvornik.

“Bio je ponedjeljak, 01.juni 1992.godine kada su zarobili i odveli više od 700 ljudi u TŠC Karakaj. Po izjavama dvojice svjedoka koji su preživjeli strijeljanje tu nije bilo dovoljno zraka,nisu smjeli izaći vani jer bi ih prebijali palicama… umirali su svi koji su bili slabijeg zdravstvenog stanja. U Karakaju su ih držali od ponedjeljka do petka , a onda su prebačeni ovdje u bivši Dom kulture u Pilici. Nakon dva dana , zlikovci su ih popisali, natovarili na kamione i odveli na strijeljanje “, kazao je Grahić.

Porodice ubijenih u Domu kulture u Pilici su položili cvijeće, a sutra je kolektivna dženaza na mezarju u Gornjoj Kalesiji za 28 ubijenih Zvorničana.