Porast cijena povećanje šverca

Preporučujemo

Bosna i Hercegovina je u posljednjih 10 godina drastično povećala cijene cigareta, što je dovelo do niza štetnih efekata, kao što je drastično povećanje šverca. Pored toga, broj prodatih kutija cigareta na legalnom tržištu je prepolovljen, što je nekada jaku duhansku industriju u Bosni i Hercegovini bacilo na koljena.

Duhanska industrija u Bosni i Hercegovini je pred nestankom. Proizvodnja u Fabrici duhana Sarajevo je destkovana, a radnici trenutno rade samo u jednoj smjeni. Godinama ne rade pogoni ni nekada uspješne Fabrike duhana u Mostaru. Fabrika duhana Banjaluka je pred zatvaranjem, a oko 100 radnika je od Nove godine na čekanju.

Ekonomisti upozoravaju da je ovo posljedica agresivne akcizne politike države, koja je dovela do drastičnog povećanja cijene cigareta, što je pogodovalo stranim proizvođačima, a uništilo domaću duhansku industriju. Od maloprodajne cijene kutije cigareta od 5 konvertibilnih maraka, u kasu proizvođača ode manje od 70 feninga i od početka je bilo jasno da to domaća duhanska industrija neće izdržati.

Pored propasti duvanske industrije, agresivno podizanje akciza na cigarete i duhan, dovelo je do drastičnog povećanja cijene duhanskih proizvoda na legalnom tržištu i pada prodaje.

Prije osam godina legalno je prodato deset milijardi cigareta, a 2017. svega 4,9 milijardi. Prosječan godišnji pad prodaje cigareta na legalnom tržištu iznosio je 9,8 odsto.

To se direktno odrazilo i na budžetske prihode koji su umjesto očekivanog rasta usljed većih akciza počeli da stagniraju, a prognoze govore da će u idućih pet godina i dalje padati.

Podaci UIO pokazuju da je od akciza na cigarete u 2015. godini ubrala 797 miliona marka, u 2017. 793, a njihova računica pokazuje da bi u 2021. godini po tom osnovu mogli da prikupe 77 miliona maraka manje.

Ono što ne stagnira je crno tržište, jer šverc cigareta cvjeta. Procjenjuje se da je u prošloj godini na crnom tržištu prodato 166 miliona kutija, odnosno više od 3 milijarde cigareta. Što i ne čudi, kada je cijena na na kosku, skoro dvostruko veća od cijene kutije cigareta kod ilegalnog prodavca. To je još jedna posljedica potpuno promašene akcizne politike po direktivama Evropske unije, upozoravaju ekonomisti.

U međuvremenu građani na legalnom tržištu u BiH cigarete plaćaju skuplje nego u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji. Koliko je od novca prikupljenog od akciza uloženo u edukaciji o štetnosti upotrebe cigareta, najbolje govori podatak da je po broju pušača, Bosna i Hercegovina prva u Evropi.

Najnovije

spot_img