Pomoć u provođenju procedura za uspješno suprotstavljanje korupciji

Preporučujemo

Kako bi sistematizovali otvorena pitanja i otklonili moguće usporavanje procedura u stvaranju institucionalnih kapaciteta za uspješno suprotstavljanje korupciji jučer su sastali predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Premijeru TK Kadriji Hodžiću, ministru finansija TK Vedranu Lakiću, sekretaru Vlade TK Enveru Ćosićkiću i sekretaru Ministarstva pravosuđa i uprave TK Mireli Tuzlak ovom je prilikom prezentovan projekat u čijem je fokusu jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru. Takav je projekat, naglašeno je ovom prilikom, već implementiran u Kantonu Sarajevo a obuhvaća i 12 jedinica lokalne samouprave u oba entiteta BiH.

Nakon što su predstavnici Vlade TK iznijeli sve nedoumice u budućim koracima kada je u pitanju osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije iz UNDP-a su ponudili direktnu stručnu i tehničku pomoć kada je u pitanju pravna regulativa. Zahvalivši se na razumijevanju specifičnosti Tuzlanskog kantona premijer Hodžić je ukazao na želju Vlade TK da Ured za borbu protiv korupcije što prije stavi u funkciju.

„Namjera nije samo formalna“, kazao je ovom prilikom premijer Hodžić naglašavajući da je „uspostavljanje društvenih standarda u borbi protiv korupcije izuzetno važno te da je pomoć UNDP-a u tom procesu dobrodošla“.

Prema riječima voditelja projekta Lejle Ibranović-Mulahasanović nakon danas saslušanih sugestija korigovat će okviran plan aktivnosti koji se tiču uspostavljanja Ureda za borbu protiv korupcije, podrške izradi propisa o upravljanju transferima i subvencijama iz budžeta TK i provođenja zapošljavanja u javnom sektoru. Sljedeći koraci u projektu koji finansira Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini bit će, rečeno je ovom prilikom, usmjereni ka prilagođavanju kontekstu i potrebama Tuzlanskog kantona.

Najnovije

spot_img