Pojačali muziku dok su ubijali dječaka

Pojačali muziku dok su ubijali dječaka

1414
0
PODIJELI

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je dio presude Kantonalnog suda u Sarajevu kojom su optuženi Salih Arnautović i Ena Lipa osuđeni na po maksimalnih 40 godina zatvora zbog monstruoznog zlostavljanja i ubistva četvorogodišnjeg Smaje Ćesira 2014. godine u Sarajevu.

Majci Eni i očuhu Salihu prvostepena presuda izrečena je 22. juna 2015. godine. Istom presudom obuhvaćeni su dječakovi baka i djeda, Munira i Emir Lipa koji su osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Arnautoviću i Eni Lipa je potvrđena kazna zbog krivičnog djela ubistvo na okrutan ili podmukao način.

Vrhovni sud FBiH ukinuo je dio presude Arnautoviću u dijelu koji se odnosi na krivična djela zapuštanje i zlostavljanje djeteta te za tešku tjelesnu povredu a majci Eni, djedu Emiru i baki Muniri u dijelu nasilje u porodici i laka tjelesna povreda. Sud je utvrdio da je došlo do povrede određenih odredaba krivičnog zakona pa će za taj dio biti ponovljeno suđenje.

Kobnog, 25. februara 2014. godine, kada je dječak ubijen, očuh i majka su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

Prema presudi, nesrećni dječak je duže vrijeme zlostavljan. Arnautović je nešto ranije odbio da ga zove ocem. Tada ga je očuh više puta ošamario i hvatao za vrat. Majka dječaka Ena posmatrala je sve i nije preduzela ništa da to spriječi. Jedne noći Arnautović je dječaka podigao iz kreveta i natjerao ga da stoji pred njim, govoreći mu: “Hoćeš slušati”, a dječak je potvrdno odgovarao. Zatim mu je vezao ruke i noge kaišem i tako ga držao određeno vrijeme. Nakon toga skinuo mu je pidžamu i stavio mu krpu u usta, a zatim mu sipao vrući vosak sa upaljene svijeće po svim dijelovima tijela. Potom ga je kliještima vukao za genitalije. Majka djeteta je sve to posmatrala i nije preduzela ništa da to spriječi. Ena Lipa je Smaju tukla kaišem, oklagijom i drugim predmetima… Baka Munira i djed Emir Lipa su dijete takođe udarali kaišem po tijelu.